Asuntobisneksen avainsanoja



Ranskan asuntomarkkinoiden runsaan tarjonnan selailu netissä on turhauttavaa puuhaa. Tosiostaja saa sadoista ilmoituksista liian vähän informaatiota. Suomalainen on tottunut selkeisiin myynti-ilmoituksiin, joista pikavilkaisullakin näkee, kannattaako kiinnostua enempää. Ilmoituksissa on aina vähintään osoite, koko, hinta ja muut tärkeät numerot, yleensä myös pohjapiirros.   

Ranskassa taas välittäjät kertovat kohteistaan niukkasanaisesti ja odottavat, että asiakas jaksaa soitella tai meilailla tietoja saadakseen. Kun surffailee yli kymmenen vuotta uusi kämppä tähtäimessään, oppii lopulta lukemaan ilmoituksia myös rivien ja kuvien välistä.

Seuraavassa joitakin henkilökohtaisia tulkintoja ilmoituksissa usein toistuvista sanoista ja määreistä.  Tieto perustuu pitkällä aikavälillä kantapään kautta hankittuihin kokemuksiin eikä missään tapauksessa ole ehdoton totuus. 

Agence immobilier    Rivieralla on kiinteistönvälitystoimistoja  enemmän kuin apteekkeja, joita on todella paljon. Kerran erehdyimme yhden ovesta sisään kysymään  ikkunassa ilmoitetusta asunnosta. Hiljaisen toimiston ainoa virkailijatar ei olisi voinut olla vähempää  kiinnostunut. Hän ilmoitti, että kohde on jo myyty, mutta vaivautui kuitenkin pitkin hampain soittamaan johonkin (todennäköisesti Neiti ajalle).  Myyty mikä myyty.  Samainen ilmoitus näkyi vielä viikkokaupalla toimiston ikkunassa, vaikka olimme todistamassa puhelua siitä, että se ei todellakaan enää ollut markkinoilla. Näin opittiin, että ilmoituksia käytetään myös jonkinlaisina pysyvinä ikkunasomisteina, ja taisi tämä ilmoitus koristaa myös firman nettisivuja.   

Toinen välittäjä taas ei ollut paikalla, kun saavuimme sovittuun näyttöön hieman myöhässä.  Hän ei myöskään vastannut puhelimeen.  Koska Ranskassa samaa asuntoa voivat myydä vaikka kaikki maan välittäjät, tällekin kämpälle löytyi toinen välittäjä, jopa edullisemmalla hinnalla. Kaupat tehtiin.  Myöhemmin huomattiin, ettei tämäkään tyyppi ollut luotettava siten kuin sana Suomessa ymmärretään.  Oharin tehnyt välittäjäkin soitti vuorokauden kuluttua. Oli kuulemma tullut muita kiireitä!   Oh la-laa!



Adresse    Osoitetta ilmoituksista on turha etsiä.  Jokuhan voisi sen perusteella mennä ostamaan lukaalin suoraan omistajalta. Omistaja näet voi itsekin myydä asuntoa, vaikka se olisi välittäjällä.  Kun vielä kokemattomina asunnonetsijöinä kysyttiin eräältä välittäjältä tarjolla olevan asunnon osoitetta, hän äimisteli: miksi te sen haluatte tietää?  Niin, miksiköhän.

Jos ilmoituksissa on kuvia, ne on otettu niin, että niistä on vaikeaa päätellä sijaintia. Toki on ilmoituksia, joissa kerrotaan osoite, kenties näytetään julkisivukin ja extreme-tapauksessa pohja-piirustuskin. Tällaiset paljastukset viestivät myyjän epätoivosta. Vähintäänkin hinta on pielessä. Kämppä on todennäköisesti roikkunut myynnissä jo kauan.

Plan   Pohjapiirros on osoitteen ohella asuntokaupan varjelluimpia salaisuuksia. Ostamamme asunnon välittäjä vakuutti ettei sellaista ole olemassa.  Kysymykseen, saako Nizzassa, asunnon pohjapiirustuksen rakennusviraston tms. arkistosta kuten Helsingissä, mies vastasi kieltävästi.  Itsekseni ihmettelin, rakennetanko Ranskassa ilman piirustuksia, vai määrätäänkö  piirustukset kenties tuhottaviksi kun talo on valmis. Tavattuamme sitten taloyhtiömme presidentin (puheenjohtaja), hän yllätti tuomalla pohjapiirustuksen kopioitavaksemme. Jess! Ranskassa talot siis sittenkin suunnitellaan etukäteen paperille!  Ulkomaalaisille ääliöille taas välittäjä voi huoletta puhua puuta heinää, kun kaikki menee läpi ja kauppa käy. 

Standing   Onko sana edes ranskaa?  Nettisanakirja ei anna yhtään suomennosta.  Englannin käännösohjelma tarjoaa  merkitykseksi  tilanne, arvo, vakituinen, asema ja seisova. Meidänkin huusholliamme mainostettiin tällä sanalla. Nyt tiedän, että se tarkoittaa käytännössä mm. keittiön seinän sisällä olevaa vuotavaa putkea, kulahtaneita keittiökaappeja, ikivanhaa keraamista liettä, rikottuja marmorilaattoja lattiassa, vesivaurioitunutta parkettia, ammattitaidottoman tekemiä sähkövetoja, muurahaisten valloittamaa kylppäriä   sekä markkinoiden halvinta ja huonointa allaskaappia. Koska liesi ja tuuletin vielä toimivat, ne vietiin kellarikomeroon, jonne oli hiljattain murtauduttu. Käytimme tilaisuutta hyväksi jättämällä oven ilman uutta lukkoa siinä toivossa, että rosvo ystävällisesti vielä palaisi ja pöllisi laitteet.  Ei pöllinyt. Olisi varmaan pitänyt laittaa lappu jossa annetaan vuoden takuu.


Luksusasunnon keittiö tuoreessa ilmoituksessa (ei meidän naapurissa) 

Résidence de luxe  Parhaillaan yhtiötämme luonnehditaan eräässä myynti-ilmoituksessa tutulla luksusresidenssi-määritteellä. Kun jotkut ranskalaisnaapurimmekin pitävät tätä vitsinä, kyse ei voi olla kulttuurieroista sanan ’luksus’ suhteen. Yhtiöstä ei löydy mitään luksusta, ellei sillä  tarkoiteta kahta ylipalkattua talonmiestä, joilla on hyvät työsuhde-edut ja helppo työ. Vai olisiko ’sechoir’ luksusta? Pohjapiirroksessa on keittiön ja eteisen välissä tällä sanalla merkitty komero. Presidenttimme mukaan siinä kuivataan pyykit. Asunnon keskellä oleva  kuivauskomero onkin mielenkiintoinen idea rakennuksessa, jossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa. Ehkä se oli avant gardea silloin kun talo valmistui 50 vuotta sitten.



Jardin d’enfants eli lasten leikkipaikka on luksusyhtiömme ehdoton myyntivaltti. Niitä ei monella pihalla ole. Suomalainen näkee mielessään pakolliset hiekkalaatikon, keinut, kenties kiipeilytelineen.  Näin se menee Nizzassakin, tosin ilman hiekkalaatikkoa.  Lisäksi pihalta löytyy pingispöytä, liukumäki ja vieteriheppa. Ainoan keinun istuin ei roiku metalliketjuista vaan ehkä  50 vuotta sitten laitetuista rispaantuneista naruista. Vieressä on ohuehko köysi, jossa on muutama solmu, kai kiipeilyä varten. Varmaan lahonnut paikallaan ne samat 50 vuotta.  Auringossa hapristuneeseen korkeahkoon muoviseen liukumäkeen kiivetään lahonneita puisia tikkaita pitkin.  Kun liuku loppuu, lapsi tipahtaa ainakin puoli metriä korkealta suoraan kiviseen lätäkköön.  En uskaltaisi viedä tälle leikkipaikalle ketään lasta eikä siellä koskaan lapsia näykään.  

Joko leikkipaikoille ei ole mitään turvallisuusnormeja tai sitten niistä vain ei välitetä. 

Calme absolu  tarkoittaa  ehdotonta rauhaa. Tämä on tärkeää kaupungissa, jossa on liikaa autoja ja melusaastetta.  Varmimmin absoluuttista rauhaa on tarjolla jossain kaukana keskustasta ja mistään alkeellisistakaan palveluista.  

Proche toutes commodités  Lähellä kaikkia mukavuuksia vastaavasti tarkoittaa satavarmasti, että asunnon lähellä on peruspalveluiden lisäksi vilkasliikenteinen  katu tai kaksikin, mahdollisesti myös koliseva rautatie miltei talossa kiinni ja ehkäpä lentokentänkin palvelut kuuloetäisyydellä.

Un havre de paix   Muuan melko tuore naapuri käyttää  kaunista rauhan satama - mielikuvaa ilmoituksessaan. Kehuupa naapureitakin mukaviksi. Hänen remonttinsa kesti kauan ja  sai naapurinrouvan hermot kireälle. Mösjöö ei ilmeisesti pyydellyt anteeksi häiriöitä vaikka rouva henkilökohtaisesti kävi ovella huomauttamassa asiasta. Rouva valitti isännöitsijälle ja miehelle lähti tiukkasävyinen muistutus miten meillä käyttäydytään kun tehdään remonttia.

Rénové avec gout  Vielä jokunen vuosi sitten hyvällä maulla remontoitu  tarkoitti Nizzassa vain ja ainoastaan, että  asunnon seinät oli maalattu keltaisiksi ja punaisiksi ja muu sisustus oli samaa rataa. Ranskalaiset sisustuslehdet kutsuvat tällaista värien sinfoniaa sanalla  vitaminé. Parina viime vuonna vitamiiniannostuksia on rajusti pienennetty.  Nyt avec gout –asunnot ovat yleensä aneemisen vaaleita tai harmaasavyisiä ja  muutenkin siistin näköisiä. 

Tämä olisi ollut vielä vähän aikaa sitten rénové avec gout.
Nyt tätä myydään sanoilla à rafraichir eli remontoitava.


Prestations raffinées   Prestationista nettisanakirja antaa tulkinnat  palvelu, palvelus,  apu, avustus, sosiaaliapu, esitys, esiintyminen.  Kaipa myynnisssä oleva asunto on kaukana mistään sosiaaliapuun liittyvästä. Raffinoidut palvelut? Raffinoitu apu? Raffinoitu esitys? Tuosta tietenkin voi likaisella mielikuvituksella kuvitella vaikka mitä, mutta veikkaan että se tarkoittaa räväkkää remonttia tai stailausta. Juuri löysin ilmoituksen, jossa oli tällainen määritelmä. Siinä oli  punaiset keittiökaapit, tosin vähän jo last season. Muuten ei mitään erityistä,  tavalliselta näytti eikä ollut kalliskaan.  Myös oikeasti hienoja lukaaleja voidaan markkinoida näillä sanoilla.

Entierement renové   Kaikki rempat tehty.  Jos ei ole rempattu punakeltaiseen avec gout –tyyliin, saattaa olla hyväkin kohde. Remontoitu asuntokaan ei aina ole riskitön.  Meillä ex-omistaja oli uusinut sähköt ammattitaitoa kaihtaen. Lisäksi hän osoittautui wannabe-laatoittajaksi: suihkuhanan kohdalla ei oltu tuhlattu laastia seinän tasoitukseen, vaan laattojen alta paljastui  iso tyhjä kolo, kun laatat vaihdettiin.  

Etäisyys keskustasta ilmoitetaan yleensä aikayksikköinä, tyyliin 15 min de centre.  Se ei missään tapauksessa tarkoita kävelyä vaan hurjastelemista ylinopeudella pikatietä pitkin.  Jos se on kävelymatkaan menevä aika, se mainitaan erikseen.

Prix baissé  Näyttää siltä, että asuntojen hinnat ovat edelleenkin tippuneet kuten  jo monta vuotta putkeen.  Kiinteistökriisiä tuskin helpottaa se, että Ranska on hätätilassa eivätkä kaikki ostajakandidaatit välttämättä miellä maata turvalliseksi. Ehkäpä siksikin tällä hetkellä tarjolla olevat asunnot näyttäisivät olevan entistä parempikuntoisia ja ehkä ilmoituksetkin aiempaa informatii-visempia. Eli nyt taitaa olla ostajan markkinat. 

Syndic   isännöitsijän synneistä seuraavassa postauksessa. 


Kaiken jälkeen voin kokemuksista viisastuneena todeta, että se joka onnistuu löytämään  kotinsa suomalaisen välittäjän  etsimänä ja myymänä, säästää ainakin valtavan määrän aikaa ja  disperiiniä ellei sitten rahaakin.    

Kommentit

  1. Loistava selvitys! :) t. Sirpa

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Nyt 10 kk tuosta kirjoituksesta, netistä löytyi brittikokemuksia talon ostosta ja välittäjien myyntitekstien tulkinnasta
    http://www.thelocal.fr/20161214/five-tips-for-dealing-with-real-estate-agents-in-rural-france

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita.

Suositut tekstit