La Salada Nissarda - elämää suurempi salaatti
Nizzan keittiön tunnetuin ruokalaji on tietenkin Nizzan salaatti – la Salada Nissarda. Tätä suosittua, ruokaisaa salaattia saa maailmanlaajuisesti miltei mistä vain kunnon ravintolasta. Tai ainakin saa salaattia, jolle on annettu nimeksi Nizzan salaatti. Salaatti on niin suosittu että sen resepti löytyy muistakin kuin ranskalaisista keittokirjoista ja nettijulkaisuista.
Kysymys tämän nizzalaisen keittiön aarteen koostumuksesta
jaksaa keskusteluttaa nizzalaisia vuodesta toiseen. Kyse on varsinkin siitä,
saako oikeaoppisessa Nizzan salaatissa olla keitettyä perunaa ja keitettyjä vihreitä
papuja, kuten niin usein nähdään. Jos nizzalaisilta asiantuntijoilta kysytään,
vastaus on ehdoton EI.
Nizzalaisille salaatin alkuperäisen ohjeen puolustaminen
on mennyt jo tunteisiin. Nice Matin puhui sen tappamisesta (massacre). Lehden
mukaan myös toista Nizzan keittiön ylpeyttä, Nizzan salaattia sisältävää Pan
pagnatia tehdään usein väärin. Tarvitsee
vain vilkaista Pinterestin kuvia aiheesta ’Salade Nicoise’, niin ymmärtää
huolen. Kuvissa näkyy, miten kotikokit
eri puolilla maailmaa ylpeilevät omilla salaattiversioillaan. Näissä kuvissa
ainakin yli puolet on sellaisia, joissa salaatissa näkyy keitettyjä vihreitä
papuja! Itse sain äskettäin väärennöksestä kiinni helsinkiläisen laatukahvilan.
Kehtaavatkin laittaa Nizzan salaattiin perunoita ja papuja ja lisäksi ties mitä
majoneesia! Oh-la-laa!
Pariisin Vapianossa tarjoiltiin viime kesänä tällaista
Nizzan salaattia. Ainakin viisi ainesosaa puuttui! "Nizzan salaattien" pohjanoteeraus?
Paljasjalkaisen nizzalaisen näkemys
Varsin moni paikallinen näyttää netistä löytyvissä ruokajutuissa
vannovan Nizzassa vuosina
1966–1990 vaikuttaneen pormestarin, jo edesmenneen Jacques Médecinin nimeen. Paljasjalkaisena nizzalaisena - ties monessako polvessa - Médecinillä oli arvovaltaa määritellä mitä
saa sanoa nizzalaiseksi. Hän julkaisi 1970-luvulla keittokirjan, joka perustui
hänen suvussaan tunnettuihin resepteihin. Kirja on klassikko, josta on
vuosikymmenien varrella otettu lukuisia uusintapainoksia. Omani on 90-luvulta.
Nizzan salaatista Médecininillä on kirjassaan ehdoton näkemys: " Je supplie tous ceux qui veulent vraiment assurer le renom de la cuisine de ce pays de ne jamais incorporer dans une salade niçoise le moindre legume bouilli ni la moindre pomme de terre.." Eli ex-pormestari vetoaa kaikkiin, jotka todella haluavat varmistaa alueen keittiön maineen pysyvyyden, olemaan laittamatta Nizzan salaattiin koskaan vähäisintäkään määrää keitettyä kasvista tai perunaa. Lisäksi hän muistuttaa, että koska aikoinaan tonnikala oli liian kallista, salaatissa käytettiin yleensä edullisempaa anjovista. Perinteisesti näitä kaloja ei Médecinin mukaan käytetty samanaikaisesti. Salaatti-auktoriteetti Médecin on lisännyt ohjeeseensa myös kurkkua, jota esimerkiksi allaolevassa ”virallisessa” ohjeessa ei pidetä välttämättömänä.
Tokihan salaatissa saa olla mitä aineksia vain,
mutta silloin pitää keksiä sörsselille jokin muu nimi jos sitä ei ole tehty
oikealla Nizzan salaatin reseptillä.
Tavoitteena paikka Unescon maalmanperintöluettelossa
Médecinin kommentit paljastavat, että kiista
perunoista ja pavuista on kestänyt ainakin jo yli puoli vuosisataa. Nyt se on
saanut lisää kierroksia, kun on ymmärretty, että paikallisella keittotaiteella
on laajemminkin kulttuurista merkitystä.
Nizzassa ollaankin ylpeitä omista perinneruuista ja
halutaan tehdä niitä tunnetuiksi laajemminkin. Nizzan keittiö hyväksyttiin
vuonna 2019 Ranskan kansalliseen kulttuuriperintöluetteloon. Tähtäimessä on,
että Nizzan keittiö hyväksyttäisiin myös Unescon aineettoman kulttuurin maailmanperintöluettelon. Tämän tavoitteen eteen ponnistellaan määrätietoisesti.
Vakava asia
Syksyllä
2022 Nice Matin uutisoi nizzalaisesta senaattorista Alexandra Borchio-Fontimpistä, joka on valmistelemassa lakiesitystä
siitä, että kokit ja ruokateollisuus lopettavat kohtelemasta kaltoin
paikallista keittotaiteen perintöä (le
patrimoine culinaire local). Hänen mielestään on loukkaavaa, että
kansallista perintöä muunnellaan milloin mitenkin. Nice Matin julkaisi noihin
aikoihin myös jutun, jossa oli 17 erilaista vääräoppista Pan Bagnatia tai
Nizzan salaattia. Nämä tapetut ruokalajit oli valokuvattu inhorealistisesti
niin että kaikki väärät aineet näkyivät.
Vaikka
senaattorin lakiesitykselle joku maallikko saattaisi hymähtää, kyseessä on
nizzalaisesta perspektiivistä totinen asia. Sekavuus reseptien suhteen ei ole
omiaan vahvistamaan Nizzan keittiön pääsyä Unescon aineettoman kulttuurin maailmanperintöluetteloon.
Luetteloon pääseminen olisi hyödyllistä, sillä se toisi esimerkiksi matkailun
kannalta monia etuja lisätessään entisestään alueen tunnettavuutta ja
kiinnostavuutta. Unescon listalle
valittuihin kohteisiin suuntautuu myös entistä tarkempia laatukriteereitä, ja
niiden suojelu sekä hallinnointi kehittyvät, sillä Unesco valvoo kohteita ja
tekee säännöllisiä raportteja niiden tilasta.
Vuonna 2022 saatiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon ranskalaisen keittiön kenties kuuluisin leivonnainen, patonki. Se on muutakin kuin vehnästä leivottu pötkylä: patonki edustaa Unescon luettelossa ranskalaista elämäntapaa. Pitkän leivän perusteltiin ilmentävän jakamista ja vieraanvaraisuutta. Tuskin kukaan voi kiistää sitä, etteikö aito ranskalaisen boulangerien patonki maistuisikin parhaalta varsikin nautittuna Ranskassa. Samaan makuun eivät yllä Ranskan ulkopuolella patonkina myytävät vehnäpötköt. Patongeissa on toden totta eroja! Tietoisuus tämän leivän kuulumisesta maailmanperintöluetteloon lisää sen kiinnostavuutta ja suorastaan velvoittaa turistiakin haukkaamaan siitä osansa paikan päällä.
Arvostettuihin Unescon maailmanperintöluetteloihin ei hyväksytä mitään noin vain. Asian eteen joudutaan tekemään paljon työtä. Nizzassa uurastettiin vuosia jotta päästäisiin kaupunkina Unescon maailmanperintölistalle. Työ palkittiin vihdoin vuonna 2021, kun Nizza hyväksyttiin listalle historiallisena talvikylpyläkaupunkina. Mutta se ei todellakaan tullut pyytämättä ja yllätyksenä.
Sen
lisäksi, että paikallislehti pitää Nizzan keittiöön liittyviä kysymyksiä esillä,
Nizzassa on laadittu luetteloita paikallisen keittiön erikoisuuksia tarjoavista
ravintoloista, tehty kirjoja ja nettisivuja, järjestetty kursseja ja ties mitä
seminaareja.
Nizzassa
on lisäksi jo jonkin aikaa myönnetty oikeaoppisia paikallisia annoksia
tarjoileville ravintoloille erityinen
merkki, jonka ravintola voi laittaa ikkunaansa. Turistin, joka haluaa maistella
nizzalaisen keittiön erikoisuuksia ja olla varma käytettyjen reseptien
aitoudesta, kannattaa etsiytyä ravintolaan, jonka ikkunassa näkyy Cuisine Nissarde –logo. Näin varmimmin välttyy ruokaväärennöksiltä.
Suuret nimetkin eri linjoilla
Olin
jo aikeissa järjestää polttorovion kahdelle arvostetulle, mutta harhaoppisia
salaattireseptejä sisältävälle keittokirjaklassikolle: ihanalle kirppislöydölleni,
järkälemäiselle Bonnierin Keittotaidon
kultaiselle kirjalle ja tädiltäni saadulle klassikolle, Julia Childin Ranskalaisen keittiön salaisuudet –kirjalle. Molemmissa näet Nizzan
salaatti sisältää sekä vihreitä papuja että perunaa. Päätin kuitenkin vielä
googlata tämän ruokalajin historiasta. Jos vaikka löytyisi selitys sille, miksi
niin monissa kuuluisan salaatin resepteissä juuri peruna ja vihreät pavut
mainitaan. Uskottavaa tietoa löytyikin J’aime
mon patrimoine –sivulta.
Sieltä
paljastuu, että roisto, joka keksi tunkea pyhään Nizzan salaattiin noita kahta ei-toivottua
ainesta ei ollut kukaan sen vähäisempi kokki kuin yksi ranskalaisen
keittotaiteen ylipapeista, Villeneuve-Loubetissa syntynyt August Escoffier. Ihmekö siis, jos Juliakin luotti tähän
reseptiin! Kyllähän Escoffierin sanaan pitäisi voida luottaa. 60-vuotiaan Bonniersin keittokirjan reseptien uskottavuutta
taas lisää se, että monista, joskaan ei Nizzan salaatin, resepteistä käytetään niiden alkuperäisiä
ranskankielisiä nimiä. On siis lupa olettaa, että itse reseptitkin ovat aidosti
ranskalaisia.
Jotkut
nizzalaiset kumoavat Escoffierin reseptin uskottavuuden sillä, että tämä monia
reseptejä yksinkertaistanut ja modernisoinut alansa guru ei ollut nizzalainen.
Mitäpä Nizzan salaatista voisikaan ymmärtää noin viidentoista kilometrin päässä
Nizzasta syntynyt ja kasvanut toispaikkakuntalainen. ”Le fleuve Var séparerait donc la vraie de la fausse salade Niçoise.” eli ”Var-joki erotti oikean Nizzan salaatin
väärästä”, määritteli
Escalinada-ravintolan isäntä Henri
Cagnoli.
Tuorein
näyte oikeaoppisesta reseptistä saatiin viime vuonna, kun nizzalaisten oma
suosittu julkkispappi, le Père Gil
Florini julkaisi keittokirjasen Mes
recettes niçoises de printemps. Sen kannessa komeilee itseoikeutetusti –
mikäpä muu kuin Salade Niçoise. Pastorin salaattiohje vahvistaa uskoamme siitä
että Nizzan salaattiin eivät kuulu keitetyt kasvikset.
Tarkkaan tihrustamalla voisi luulla että kansikuvan salaatissa on mukana myös vihreitä papuja. Niistä ei pastori kuitenkaan mainitse reseptissään. Uskonkin, että nuo pavun näköiset ovat vihreän paprikan suikaleita.
Tunnustus
On
vielä pakko tunnustaa, että itse olen pannut vielä pahemmaksi kuin muut Nizzan
salaatin tappajat. Olen tehnyt Nizzan salaattia juurikin luottamalla Julia
Childin ohjeeseen. Eikä siinä vielä
kaikki: olen tarjoillut salaatin nizzalaisten silmissä luultavasti erityisen
härskillä tavalla. Koska nykyisin ihmisillä on niin paljon allergioita – kuka
munalle, kuka kalalle, kuka millekin – olen päätynyt tuomaan salaatin lukuisat
ainekset pöytään omissa tarjoiluastioissaan niin, että allergikoillekin olisi
turvallista nauttia niitä osia joista eivät saa oireita. Tarjoan omissa kipoissaan
myös kiellettyä mutta herkullista saksalaista perunasalaattia ja kiellettyjä keitettyjä
vihreitä papuja. Molemmat sopivat makujensa puolesta mainiosti muiden ainesten
kanssa salaattilautaselle. Meillä siis jokainen
voi säveltää itselleen sopivimman version tästä herkusta. Tämä jos mikä
tarjottava on sellainen, josta uskaltaa korkeintaan käyttää nimeä ”Salade
Nicoise maison”. Sekin lainausmerkeissä ja kuiskaten lausuttuna. Turvallisuussyistä kenellekään nizzalaiselle
ei passaa paljastaa tätä paikallisherkun häväistystä, sillä en halua joutua
maanpakoon.
Ainahan
tietysti voisi paheksujille yrittää piipittää luottaneensa alan
auktoriteetteihin, August Escoffieriin ja Julia Childiin. Villeneuve-Loubet on perustanut suurmiehelleen hänen nimeään kantavan keittotaiteen museonkin. Child taas on päähenkilö sympaattisessa elokuvassa Julie & Julia. Se
kertoo yhdestä maailman ensimmäisistä ruokabloggaajista, Julie
Powellista, joka halusi piristystä elämäänsä ja päätti valmistaa vuoden
aikana jokaisen reseptin Julia Childin keittokirjasta. Childia näytteli
kolminkertainen Oscar-voittaja Meryl
Streep ja Julieta Amy Adams. Kannattaa katsoa tämä leffa, jos tulee
tilaisuus!
Legendaarinen
Julia Child oli myös maailman ensimmäinen tv-kokki. Hänen urastaan on
hiljattain tehty tv-sarjakin, jota Suomessa on nähty HBO Max –kanavalla.
La Recette labellisée "Cuisine nissarde"
Voisiko
enää olla virallisempaa ja aidompaa Nizzan salaatin reseptiä kuin Nizzan kaupungin
julkaisema? Se on tässä, s’il vous
plait! Nyt sitten vain kokoamaan
oikeaoppisesti tämä herkkuannos. On tärkeää, että salaattiainekset asetellaan
sievästi astiaan eikä salaattia möyhennetä.
Salaatti on herkullisen näköinen myös iloisen
värityksensä ansiosta.
Näitä
tarvitset aitoon Nizzan salaattiin:
Ingrédients
pour 8 personnes: Ainekset
8 hengelle:
100
g de mesclun 100
g salaattisekoitusta
500 g de tomates 500
g tomaattia
100 g de cébettes 100 g
kevätsipulia
100 g de petits cœurs de céleri branche 100
g sellerin vartta paloiteltuna
400 g de petits artichauts violets (en saison) 400
g pieniä violetteja artisokkia
160 g de petits poivrons verts 160
g pieniä vihreitä paprikoita
250 g de radis longs dits "18 jours" 250
g pitkiä retiisejä
50 g d’olives noires de Nice 50
g mustia Nizzan oliiveja
200 g de thon à l’huile d’olive 200
g tonnikalaa oliiviöljyssä
8 anchois au sel (16 filets) 8
suolattua anjovista (16 filettä),
20 g d’ail 20
g valkosipulia
100 ml d’huile d’olive 100
ml oliiviöljyä
4 œufs durs 4
kovaksi keitettyä kananmunaa
8 à 12 feuilles de basilica 8
– 10 basilikan lehteä
sel fin et suolaa
ja
poivre du moulin pippuria
myllystä
Voidaan
lisätä myös
Vinaigre
de vin rouge punaviinietikkaa
200 g de concombre 200
g kurkkua
400 g de févettes (poids des févettes 400 g tuoreita härkäpapuja
non écossées) (kuorimattomien papujen paino)
Verser l’huile au dernier moment, plus le Annoksen
päälle kaadetaan öljyä
poivre moulu. viime
hetkellä ja lisätään jauhettu pippuri.
Lähteet
Medecin, Jacques, La
cuisine du comté de Nice, Juliard 1972
Florini, Gil, Mes recettes niçoises, Baie des Anges 2022
Child, Julia, Ranskalaisen keittiön salaisuudet, WSOY 1968
Keittotaidon kultainen kirja, Bonniers kokbok, WSOY 1962
Des haricots verts dans la salade niçoise? Cette
sénatrice des Alpes-Maritimes veut protéger le patrimoine culinaire local Nice
Matin 21.7.2022
https://www.stara.fi/2022/12/01/ranskalainen-patonki-valittiin-unescon-maailmanperintoluetteloon/
https://www.nice.fr/fr/les-traditions-nicoises/la-cuisine-nicoise
https://www.jaimemonpatrimoine.fr/fr/module/81/830/la-vraie-salade-nicoise-d-henri-cagnoli-du-restaurant-l-escalinada-a-nice
Nizzan keittiötä koskeva aikaisempi blogini Tunnetko nizzalaisia perinneruokia? http://kolinaakoromandelista.blogspot.com/2023/03/tunnetko-nizzalaisia-perinneruokia.html
Edellinen blogini http://kolinaakoromandelista.blogspot.com/2023/09/albert-edelfelt-ja-riviera.html#more
http://kolinaakoromandelista.blogspot.com/
Riviera
This Week-sivustolla ilmestyneet blogit:
https://rivierathisweek.com/blog/pohjois-nizzan-le-ray-ekoko-kortteli/ https://rivierathisweek.com/blog/monaco-kiehtova-ruhtinaskunta/
https://rivierathisweek.com/blog/charmikas-chambrunin-puisto-nizzassa/
https://rivierathisweek.com/blog/moskeija-marenkikakku-vai-munakenno/
https://rivierathisweek.com/blog/victoria-was-here/
https://www.rivierathisweek.com/blog/kiinalaista-lumoa/
https://www.rivierathisweek.com/blog/kolme-naista-kolme-huvilaa/
https://www.rivierathisweek.com/blog/kolme-naista-kolme-huvilaa-e-1027/
https://www.rivierathisweek.com/blog/kolme-naista-kolme-huvilaa-beatrice-perijattaren-pinkki-palatsi/
20.1.2024 Face bookissa tuli juuri vastaan video How To Make Julia Child's CLASSIC Nicoise Salad! Hauska video, jossa kokki panee vielä jotain lisää Juliankin reseptiin. Kun nyt tuli tuo Julia mainittua,, niin tässä linkki hänen reseptiään mukailevaan tekotapaan, jossa salaatin teko alkaa perunasalaatin valmistuksella!!! https://www.facebook.com/antichefjamie/videos/334662166066611
VastaaPoista