Kolinaa kotinurkilla

Huom. klikkaamalla kuvat saa suuremmiksi


Nizzassa ja Rivieralla näyttää rakentamisen saralla tapahtuvan paljon. Riittää kun katsoo ikkunasta ulos, niin voi seurata yhden uuden suuren projektin toteutusta. Naapuriimme on näet pian nousemassa ekokortteliksi mainostettu alue.

Viime syksynä eräänä maanantaiaamuna havahduttiin outoon kolinaan. Vähän kuin olisi roskiksia tyhjennetty. Mutta pitäisihän se tietää, että Nizzassa meillä päin roskiksia paukutellaan vasta keskiyöllä kun kaikki ihmiset ovat takuuvarmasti menneet nukkumaan. Kolina sen kun jatkui ja lopulta syykin selvisi.

Olohuoneen ikkunasta saatoimme todistaa, että paljon puhuttu Rayn stadionin purku  uuden korttelin rakentamisen tieltä oli alkanut. Seuraavat pari vuotta saamme seurata aitiopaikalta tätä korttelinparannus- ja rakentamisprojektia, jossa vanhan jalkapallostadionin alueelle kohoaa ekokortteli. Varmuudella luvassa on myös ympäristön kaunistumista. Rumemmaksikaan tuo alue ei nimittäin voi enää muuttua.


Purkulupa

Alkajaisiksi äänekästä kyytiä sai kaksi stadionin metallista sivukatsomorakennelmaa, joita oli jalkapallokentän kahdella sivulla. Penkkirivit ja heppoisen näköiset tukirakennelmat irtosivat helposti purkutraktorin leukojen otteessa ja  sadat istuinpaikat katosivat muutamassa päivässä näköpiiristä. Näkymä ikkunastamme pelikentälle tuli entistä avarammaksi.

Sivukatsomon penkkirivit irtoavat kevyesti 

Seuraavaksi työmaa tarjosi jännittävää  katseltavaa, kun lähistön kerrostaloja korkeampia valopylväitä purettiin nostureitten avulla.   

Valotornille kyytiä. Ylin osa on jo irrotettu ja matkalla alas.

Mutta suurin kolossi. betoninen pääkatsomo, joka on ainakin seitsenkerroksisen kerrostalon korkuinen, puretaan vasta kuluvana vuonna. Vielä syksyllä kolossin uumenissa oli käytössä kenties joitakin liikunta- tai toimistotiloja. Myös kolmas sivukatsomo, joka näyttää olevan betonia, odottaa purkamista.

Työt alueella alkoivat  itse asiassa jo viime elokuussa, kun pelikentän alla tehtiin arkeologisia kaivauksia. Kun seudulla on liikkunut jo parin tuhannen vuoden ajan milloin ketäkin, arkeologiset kaivaukset ovat Nizzassa itsestäänselvyys.  Ilmeisesti mitään historiallisia aarteita sieltä ei kuitenkaan löytynyt, joten purkajat saattoivat aloittaa hommat kevytrakenteisten katsomoiden purkamisella.

Jalkapallofanien pyhättö

Nizzalaisille Rayn stadion oli uskomattoman rakas, suorastaan pyhä paikka.  Sosiaalisen median kommenteista näkyy, että sen hävittäminen on monelle kova pala. Siihen liittyy nizzalaisten rakkaita muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta. Siellä ehdittiin kokea suuria jalkapallotunteita 85 vuoden ajan, vuodesta 1927 vuoteen 2013.



85 vuotta futisharrastajien  intohimoa

Viimeiseen Raylla järjestettyyn otteluun, La Der du Rayhin marssittiin juhlakulkueessa kaupungin keskustasta 1.9.2013

Jalkapallohurmiosta osattomaksi jääneelle rumien, metallirakenteisten katsomojen poistuminen näkökentästä oli selvä parannus näköaloihin.  Ja kaipa jalkapallon ystävillekin kelpaa uljas, uusi Allianz Rivieran stadion Länsi-Nizzassa, joka täyttää nykyajan vaatimukset.

Ihmeellistä kyllä, Allianz Rivieran stadion saatiin pystyyn pikavauhtia. Ilmeisesti monikaan taho ei ehtinyt valittaa mistään, sikäli kun siihen edes oli mahdollisuutta. Tosin jälkikäteen on kuulunut nurinaa. Syksyllä 2016 Ranskan tv:ssä oli pitkä ajankohtaisohjelma jossa kyseenalaistettiin stadionia ajaneen pormestari Estrosin toimet ja stadionin rakentamiskustannukset ym.

Mutta ainakin meillä ollaan kiitollisia siitä, että jalkapallomatsit käydään muualla samoin kuin siitä mitä stadionin tilalle on tulossa. Ehdimme noin vuoden ajan nähdä, millaista menoa stadionin lähistöllä oli jalkapallomatsien aikaan: bussi 23:n reittiä muutettiin moneksi tunniksi ottelupäivinä eikä aikataulun mukaista bussia välttämättä näkynyt kiertoreitilläkään. Ehkä kuljettaja oli mennyt seuraamaan ottelua? Jalkakäytävät muuttuivat pelien ajaksi paikoitusalueeksi, jonne autoja  oli pysäköity miten sattuu.  Monet jättivät kaaransa jopa keskelle ajoväylää. Eikä kukaan tullut sakottamaan näitä liikennerikollisia, olihan kyseessä elämää suurempi jalkapallo. Tietenkin ottelupäivinä myös ratikat ja bussit olivat täysiä tullessan stadionin suuntaan.  

Allianz Rivieran stadionin nopea pystytys vaikuttaa sitäkin uskomattomammalta kun on seurannut, miten kiivaasti vastustetaan stadionin viereen suunnitellun, stadionia huomattavasti pienemmän Ikean myymälän rakentamista. Ikean suhteen valittajien into ei vain näytä laantuvan. Ei ollut muste vielä kunnolla kuivunut syyskuisesta Ikean rakennusluvan allekirjoituksista kun jo pukkasi uutta valitusta. Luvan myöntäminen ei kuulemma mennyt pykälien mukaan. Ikean tuloa Cote d’Azurille on vuosikaudet vastustettu milloin milläkin verukkeella. Ilmeisesti silloinkaan kun rakennuslupa on saatu, rakentajat eivät pääse töihin, jos joku edelleenkin keksii jotain valittamista.  Ja kun on kyse Ikeasta, valittajia näyttää aina löytyvän, vaikka suuri enemmistö odottaa Ikean tuloa.
   
Lopulta rakentajien ja Ikean mitta tuli täyteen.  Kuukausi sitten Nice Matin kertoi, että rakennusliike Bouygues on saanut tarpeekseen. Yritys haastoi valittajayhteisön oikeuteen vaatien 152 miljoonan euron korvauksia näiden aiheuttamista taloudellisista menetyksistä. Ikea seurannee perässäTyhmempikin tajuaa, että valituksissa on kyse enemmän kiusanteosta kuin todellisista asioista. On mielenkiintoista seurata, miten tämä prosessi edistyy ja pääseekö Ikea ikinä rakentamaan Nizzaan myymäläänsä.

Näitä kun on seurannut, voi melko suurella todennäköisyydellä ennustaa, ettei Rayn ekokorttelikaan kohoa suunnitellussa ajassa. Varmasti kaikki mahdolliset valituskeinot kaivetaan, keksitään ja käytetään moneen kertaan.

Valituksia riittää

Kun nelisen vuotta sitten kysyttiin asukkaiden mielipidettä Rayn alueen käytöstä, paikalle toivottiin viheraluetta, ehkä vähän asuntoja ja palveluita. Tuolloin oli kerrottu, että alueelle rakennettaisiin 3-kerroksisia rakennuksia joihin tulee 80 asuntoa.  Keväällä 2016 paljastui, että asuntoja tuleekin yli kolminkertainen määrä.  Vastaavasti korttelin vihreys sitten jää vähän vähemmälle.

Tästä eivät alueen asukkaat ole tykänneet. Valituksia on kuulunut.  Ehkä siksikin vihreyttä arvostaville naapureille on nyt luvassa vähän tavallista hienompi ekokortteli. Kaipa kansan tyynnyttämiseksi päätettiin myös jättää jokin osa stadionin rakennuksesta paikalleen muistoksi jonka ääreen voi tulla fiilistelemään.

Viime syksyn viimeisin valitusinnovaatio oli kahden täti-ihmisen idea. He kutsuivat paikallisen toimittajan kuvaamaan stadionin katsomon takaseinää. Siellä kuulemma on pääskysenpesiä. Pääskynen on rauhoitettu eläin.  Tosin pääskyset olivat siinä vaiheessa jo tiessään eivätkä mahdolliset pesätkään ole sellaisessa paikassa että niistä saisi edes kuvan. Ehkä niitä kuitenkin on. Aika näyttää, estävätkö pääskysenpesät rapistuvan, korkean kerrostalon korkuisen kolossin purkamisen.

Pääskyset kuulemma pesivät täällä 

Odotan vain, milloin pulujen puolustajat iskevät vaatien pulujen oikeuksien kunnoittamista ja  pesintäpaikkojen suojelua.  Ensimmäinen tähän viittaava lappu on jo nähty lähistön lyhtypylväässä. Teipatussa monisteessa kysyttiin: Miksi vihaatte puluja? Ei ollut aikaa lukea tekstiä, mutta paperissa olevasta tupakantumppiläjän kuvasta päätellen joko pulut rinnastetaan tumppiläjään tai lapussa todistetaan pulujen olevan tumppeja pienempi haitta.  

Valituksia varmaan tullaan vielä näkemään. Paikalliset aktiivit ovat jo perustaneet korttelin rakentamista vastustavan yhdistyksen. Porukan pointtina on vastustaa  alueen ’betonisointia’ ja alkuperäisestä kolminkertaiseksi paisunutta rakennusoikeutta.  Hm. Nythän alueella on juurikin tuo  7-kerroksisen kerrostalon korkuinen täyttä betonia oleva katsomo. Sen lähellä ei ole ollut juurikaan muuta vihreää kuin pelikenttä. Jo kertaalleen kuivunut ja ruskistunut, hoitamaton pelikenttä vihertää jälleen, kun rikkaruohot ovat saaneet kasvuvoimaa kevätsateista.

Katsomorakennelman takana entisen hiekkakentän tilalla on nyt asfaltoituja parkkipaikkoja. Mitään vihreää siellä ei ole koskaan ollutkaan. 

Rivien välistä saattoikin lukea, että itse asiassa valittajat eivät liene niinkään huolissaan vihreydestä vaan stadionin tuntumassa olevista ilmaisista autopaikoistaan, joiden menettämistä pelkäävät. Kaupunki on tyrmännyt valitukset ja luvannut että parkkipaikat päinvastoin lisääntyvät. Suunnitellut uudet asuinrakennuksetkaan eivät olisi kolminkertaistuneen rakennusoikeuden jälkeenkään korkeampia kuin lähistön muut asuinkerrostalot.  


Ekoa sen olla pitää

Eko-etuliitteen uusi kortteli on saanut siksi, että kaksi kolmasosaa pinta-alasta rakennetaan viheralueeksi ja vain kolmannes on varattu rakennuksille.  Ekoilua on lisäksi se, että kerrostaloihin on arkkitehti piirtänyt runsaasti vihreyttä pystyseiniin, mikä on paitsi kovasti muodikasta myös kivan näköistä.

Vaikka asuntojen oli alunperin määrä valmistua ensi vuonna, ei niitä vielä ole edes myynnissä. Tästä voi jo päätellä, ettei  rakentamisaikataulun kuvitellakaan toteutuvan. Kun olen seurannut ylipäätään rakentamista Nizzassa, olen huomannut, että uusien kerrostalojen rakentaminen kestää tuplasti tai triplasti sen mitä Helsingissä. Vuodessa ei valmista tule.

Vaikka vielä ei alueelta voi varata  asuntoa, rakennusyhtiö Vincin sivulla markkinoidaan jo varovasti aluetta. ”Rakennukset  kunnioittavat ekologisia rakentamisen kriteerejä ja takaavat energian kulutuksen suhteen laatusuorituksen.  Rakennukset avautuvat yhteisiin tiloihin. Raylla eläminen ja asuminen tarkoittaa valintaa asua Nizzan sydämessä, sen historiassa.  Ja ennen kaikkea saa tuntea olevansa  kaupungin tulevaisuuden tekijä. Se on ainutlaatuinen elinpaikka jokaiselle asukkaalle”,  runoilee Vinci (kökkösuomennos kirjoittajan).

Arkkitehdin näkemys alueesta
Alueen suunnittelu on uskottu kansainvälisesti tunnetulle, ekorakentamiseen perehtyneelle arkkitehdille, Edouard Françoisille, joka  yhdessä toisen suunnitelutoimiston kanssa on vastuussa suunnittelusta.  Arkkitehtitoimiston nettisivuilla on jo nähtävissä Rayn projekti toimiston muiden ekoprojektien joukossa. Verrattuna siihen, mitä sivuilla oli muutama kuukausi sitten Raysta, näyttäisi, että vihreää on näkyvissä aiempaa vähemmän. Kuvissa näkyvät isot pinjat, joita siellä ei nyt ole, eivät kuitekaan luultavasti ole epärealistisa. Nizzassa on puutarhureilta, joilta saa ostaa jopa satoja vuosia vanhoja puita. Hienoa, jos niin käy ekokorttelissa. 

On siis lupa odottaa, että lähivuosina voimme aitiopaikalta seurata kiinnostavan ja uraa uurtavan korttelin kohoamista. Toivomme kovasti, että olemme paikalla myös näkemässä, kun projektin seuraava jännittävä vaihe, massiivisen betonisen pääkatsomon purku tapahtuu. Se onkin jo huomattavasti suurempi urakka kuin sivukatsomoiden poistaminen.

Sen jälkeen rakentaminen voi alkaa toden teolla. Ennustaisin, että onnistuessaan tästä tulevaisuuden rakentamista edustavasta alueesta voi tulla jopa uusi nähtävyys Nizzaan.

Siis elleivät pääskyset ehdi sitä ennen pesiä stadionin rakenteissa tai ellei keksitä muuta valitettavaa...

Juuri nyt rikkaruohot rehottavat hoitamattomalla pelikentällä ja kenttä vihertää.

Lue lisää

https://www.facebook.com/AvenirDuRay/

Kommentit

Suositut tekstit