’Rooman ihanin suihkulähde’ antaa lupauksen paluusta Ikuiseen kaupunkiin




Tässä vielä kertaalleen uskonvahvistusta sille, joka miettii, lähtisikö lomailemaan Roomaan.

Rooma tunnetaan historiansa,  raunioittensa, Vatikaanin ja satojen kirkkojensa ja taideaarteidensa  lisäksi siitä, että siellä suihkulähteet solisevat  ja niitä on paljon. Omakohtaisesti  uskoisin saaneeni pikkutyttönä ensimmäistä kertaa tietoa Roomasta ja sen suihkulähteistä kun radiosta kuului Olavi Virran suosikkikappale Saavuthan jälleen Roomaan.    

Suihkulähteitä Roomassa riittää. Jos lasketaan mukaan yksityisten pihojen suihkulähteet ja rakennusten seinissä olevat vesipostit, Ikuisessa kaupungissa kuulemma arvioidaan olevan  lähes 5000 paikkaa, jossa vesi solisee.   Suihkulähteet koristavat usein roomalaisia  aukioita, piazzoja.  Piazza Navona on yksi tunnetuimista, samoin Piazza di Trevi ja Piazza di Spagna.  Kaikki   must see-paikkoja turistille.  Niistä Fontana di Trevi saattaa olla Euroopan kuuluisin suihkulähde. 

Fontana di Trevi  on lähes 300 vuotta vanha

Se muistetaan esimerkiksi siitä, että uhkea Anita Ekberg räpiköi siinä Federico Fellinin elokuvassa La DolceVita.   

Suihkulähteen suunnitteli Nicola Salvi paavi Klemens XII:n käskystä. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1732 ja suihkulähde valmistui vuonna 1762 sekä suunnittelijan että rakennuttajan jo kuoltua. Vesi suihkulähteeseen johdettiin Aqua Virgo nimisen akveduktin kautta. Suihkulähde  koristaa vesijohdon päätepistettä.

Fontana di Trevi on  turistin kannalta erityisen tärkeä  suihkulähde  siksi, että se on se paikka, jonne käydään heittämässä olan yli  kolikko kun ollaan lähdössä Roomasta kotiin. Näin varmistetaan, että päästään sinne takaisin.  Taika on tuttu suomalaisillekin jo ainakin 1800-luvulta lähtien.

”Edellisenä iltana ennen lähtöämme kaupungista kävimme kastamassa kätemme Fontana di Treviin ja joimme sen vaahtoavista vesivirroista, sillä sanonnan mukaan näin tehtyään saa eräänä päivänä nähdä Rooman uudestaan.”  Adelaide Ehrnrooth (Två finskors lustvandringar 1886).

”Mutta kun tahtoisi palata! Siksi kiiruhdan Fontana di Trevin, Rooman ihanimman suihkulähteen luo. Tarina kertoo, että ken uhraa rahan tälle Neptunukselle Roomasta lähtiessään, hän saa vielä Roomaan palata. Ja uhrasinhan minäkin vanhaa tapaa noudattaen yhden kiiltävän liiran.” A.L.Hintikka  (Ikuisen kaupungin vaikutelmien vallassa 1928).

Trevin suihkulähdettä ei  kenenkään tarvitse ihailla yksin

Turistit käyvät tekemässä taikojaan Fontana di Trevillä noin miljoonan euron edestä vuosittain - katolinen  hyväntekeväisyysjärjestö Caritas  kiittää.   

Kautta historian Trevin vettä on pidetty  erityisen hyvälaatuisena.  Sitä ei kannata kuitenkaan juoda isosta altaasta, sen sijaan lähteen oikealla puolella on paikka, mistä voi saada juomakelpoista vettä. Vedessä on myös taikaa: legenda lupaa siitä juoneille rakastavaisille ikuisen uskollisuuden. 

Mutta enää ei kannata yrittää tehdä  'anitoja' tai hamuta altaasta rahoja, sillä paikalla partioivat poliisisedät kyllä tulevat varmasti  heti ottamaan Vale-Anitat huostaansa. 

Voin itsekin mennä takuuseen, että kolikonheittojuttu toimii.  Tuli näet heitettyä kolikko nuorena tyttönä kyseiseen lätäkköön,  ja sen jälkeen on  palattu kaupunkiin jo ainakin viisi kertaa.  Nytkin raahauduimme sinne  lähtöä edeltävänä iltana, joskin kolikko jäi konkreettisesti heittämättä väenpaljouden vuoksi.  

Kannatti silti  mennä, sillä suihkulähde  on juuri kunnostettu ja puhdistettu.  Se  hohti yövalaistuksessa  upeasti puhtaan valkoisena. Italialainen muotitalo Fendi on sponsoroinut suihkulähteen äskettäin päättyneen peruskorjauksen, jonka kerrotaan maksaneen yli 2 miljoonaa euroa. Paikalla on helppo olla samaa mieltä siitä että se on Rooman ihanin suihkulähde.  
Se löytyy osoitteesta Piazza di Trevi, 00187 Roma


Piazza di Spagnan suihkulähde on varmaan Rooman toiseksi tunnetuin suihkulähde


Rooman-kävijä  Onni Okkonen puolestaan ihasteli:  ”Mikä jokakertainen selittämätön riemu kulkea ylös tai alas Espanjalaisia portaita! Mikä tyynnytys hälisevän maailman keskellä pysähtyä Rooman kuuluisten suihkukaivojen ja vesilaitelmien ääreen piazzoilla tai puistoissa!” (Italian taidekaupunkeja 1925).


Berninin suihkulähde


Tuntematon suihkulähde talon seinässä


Suihkulähdekuvistakin voi päätellä, että Rooman nähtävyyksiin voi tutustua myös iltapimeällä.  Suihkulähteiden ohella esimerkiksi  rauniot  ovat useimmiten hienosti valaistuja ja kenties jopa parhaimmillaan iltavalaistuksessa.  


 Colosseumkin on ehkä näyttävämpi iltavalaistuksessa


Vielä pari kuvaa



Rantakatu Lungoteveren jalkakäytävällä kulkee kuin  lehtimajassa.
Ei ihme, että paikka on myös romantikkojen suosima. Tämä sillanpieli ei ole ainoa,
mutta ehkä tyhjin minne on   tuotu trendikkäitä rakkauslukkoja.



Nämä kannattaa katsastaa Rooman reissulla

Sen, jolle Rooma ei ole ennestään tuttu, kannattaa käydä katsomassa ainakin nämä ja ehkä juuri tässä järjestyksessä sen mitä ehtii. Ja viimeisenä iltana Treville vaikka ei ole ihan kaikkea  nähnytkään, niin voi jatkaa sitten kun taas palaa Roomaan.

·         Colosseum – Roomalle samalla lailla symboli kuin Eiffel-Torni Pariisille
·         Pietarin kirkko ja Vatikaanin museot
·         Forum Romanum
·         Palatinum
·         Pantheon
·         Piazza Navona
·         Piazza di Spagna
·         Campo dei Fiori
·         Trajanuksen kauppahallit
·         Trastevere
·         Gianicolo, jossa mm. Suomen instituutti Villa Lante
·         Castel Sant’ Angelo
·         Lateraanikirkko
·         Via Veneto
·         Villa Borghese puistoineen ja Monte Pincio
·         Fontana di Trevi

·        Museoista kiinnostuneille riittää myös nähtävää.  Mainitsen tässä vain uuden,  hienon, lennokkaan näköisen,  modernin taiteen museon MAXXIn, joka  on äskettäin edesmenneen huippuarkkitehti Zaha Hadidin suunnittelema.  Osoite:  Via Guido Reni, 4, 00196 Roma  


Turvallisuus

Näinä aikoina monet ovat huolestuneita turistikeskusten turvallisuudesta. Roomassa näkee tärkeimpien nähtävyyksien lähistöllä hampaisiin asti aseistettuja turvamiehiä, joilla on myös jeeppi lähtövalmiina. Varmaan muihinkin tärkeisiin paikkoihin kuin Santa Maria Maggiore –kirkkoon, jossa kävimme,  mennään samanlaisen turvatarkastuksen kautta kuin lentokoneisiin: laukku liukuhihnalle ja ihminen metallinpaljastimen kautta. Kaupunki vaikuttikin rauhalliselta, jos nyt mistään italialaisten asuinpaikasta niin voi sanoa.  Myös muutaman vuoden takainen Marja-Liisa Polkusen mainio Rooman opaskirja vakuuttaa Rooman olevan turvallinen turistille.

Kirkoissa on tehokas vartiointi
Colosseumilla on illallakin turvallista 




Shoppailijankin uskoisi viihtyvän Roomassa, onhan Italia tunnettu designista  ja muodista. Kenkäfriikki innostuu varmasti ja laukkuja on tarjolla joka lähtöön.  On merkkiliikkeitä ja vaatimattomampia kauppoja. Toriltakin voi tehdä löytöjä. Tavaratalot ovat vaatimattoman oloisia, mutta matkamuistoja  ostaakseen ei tarvitse mennä kaupungilla montakaan askelta, sillä niitä kaupataan joka nurkalla keskustassa kojuissa tai ne tulevat turistin luo. Katukaupustelijat nimittäin ovat turistien kimpussa kuin takiaiset. Mutta toisaalta - jos on tarvetta esimerkiksi huiville, katukaupustelijoilta saa  hintaansa nähden varsin mukiinmeneviä huiveja.  Matkamuistokojut ovat väärällään turistirihkamaa, paljon aika kivojakin juttuja edulliseen hintaan:  hattuja, huiveja, kirjoja, laukkuja, mukeja, leluja jne.  

Italiassa osataan tehdä myös hienoja juomia, joita myydään kauniissa pulloissa 


Uskonnollisten matkamuistojen etsijän kannattaa suunnistaa Vatikaanin myymälöihin tai vaikkapa Santa Maria Maggioren kivijalkakauppaan.  Myös museokaupat ovat kaikkialla hyviä tuliaisten ostopaikkoja.

Italiassa on myös todella halpoja aikakauslehtiä. Esimerkiksi sisustuslehtiä voi ummikkokin plarata sujuvasti, kun parin euron hintakaan ei haittaa.  Ruokakaupoista löytää myös paljon herkullisia tuliaisia, jotka ovat myös hinnaltaan kiinnostavia.  

Kotimatkalla voi lauleskella tätä vanhaa tuttua  iskelmää:  
Saavuthan jälleen Roomaan Arrivederci Roma
Tie jokainen kaupunkiin johtaa, mi muistojen helmenä hohtaa
Se kaupunki varrella Tiberin seisoo ja Rooma se on ikuinen
Sen rauniot aukiot puistot sen vanhuus ja suuruuden muistot
Ne mielessä säilyvät sillä ken kerrankin nähnyt on kaupungin sen

Sen suihkulähteet solisevat hiljaa, ja on kuin pisaroissa laulu sois

Oi saavu jälleen Roomaan. On siellä hurmaavaa

Siellä aina suihkulähteet soivat, siellä kaikki kaikki unelmoivat
Pois jos lähdet saavuthan taas kerran uudelleen

Oi saavu jälleen Roomaan, on siellä hurmaavaa

Nauru laulu aina siellä  helkkää, yö ja päivä tenhoa on pelkkää
Saavu Roomaan saavu Roomaan vielä uudelleen

Oi saavu jälleen Roomaan, on siellä hurmaavaa
Nauru laulu siellä aina helkkää, yö ja päivä tenhoa on pelkkää
Saavu Roomaan saavu Roomaan vielä uudelleen

Laula   Olavi Virran kanssa. Tällä videolla on myös hyviä turistikuvia Roomasta.

Ja sitten voit vielä lurauttaa saman  italiaksi duettona Mario Lanzan kanssa. Italiantaitoinen  huomaa että suomentaja on ottanut tiettyjä vapauksia ja  lyhentänyt tarinaa. 



Kommentit

Suositut tekstit