Pulukysymys





Toissa vuonna suosikkijulkaisuni Nice Matin uutisoi, että kaupunki aikoo steriloida puluja kirurgisin toimenpitein. Näin pidettäisiin kurissa pulupopulaatiota. Ensimmäinen ajatus oli, että jälleen löytyi ammottava aukko ranskan  taidoissani.  Eihän nyt tietenkään voi oikeasti olla kyse kirurgisista toimenpiteistä näiden lentävien rottien parville?

Vaan olihan se. Menetelmää kehuttiin kivuttomaksi ja tehokkaaksi. Kaupunki oli laskenut että puluja on Nizzassa noin 40 000, yksi pulu jokaista kuutta nizzalaista kohden. Niitä haluttiin vähentää 10000:lla. Lystiin palaisi 4-5 euroa pulua kohden,  joten kaikkiaan  verorahoja  kulutettaisiin 40000 – 50000 euroa. Aiemmin puluja kerrottiin karsitun ’eutanasialla’.  Keinona on ollut myös saada niitä pesimään muutamassa kaupungin rakentamassa kyyhkyslakassa, jossa sitten tehdään munille jotain mikä estää sieltä tulemasta uutta pulua. Ruokkimispaikoilla on myös yritetty syöttää lisääntymistä ehkäiseviä jyviä. Syy pulukannan rajoittamiseen on se, että pulujen jätökset levittävät tauteja ja ovat kaikin puolin haitallisia. 

Kirurginen operaatio 10000 pululle tuntui absurdilta pehmoilulta. Ei kai toimenpiteisiin ryhdyttäisi, jos näitä lintuja pidettäisiin haitallisina? Vieläkin haasteellisempaa oli luetun ymmärtäminen pari päivää myöhemmin, kun uutisoitiin, että pulujen suojelijat vaativat perumaan sterilointisuunnitelmat. Puluaktivistit olivat kauhuissaan näistä aikeista. He vähättelivät linnuista koituvia haittoja ja vetosivat verorahojen tuhlailun välttämiseen. Sterilointi kuulemma on puluille hengenvaarallista. 

Tällainen pulujen hyvinvointia puolustava asenne on yllättävää varsinkin maassa, jossa kulttuuriperintöön olennaisesti kuuluvaa hanhenmaksaa tuotetaan syöttämällä hanhille jatkuvasti väkivalloin ravintoa (klikkaa tästä niin näet miten),  joka sairastuttaa niiden maksan. Ja kyse on vielä kotieläimistä! Asia täytyy olla eläinten suojelijoidenkin tiedossa, mutta maan keittotaiteen kulmakiven uhraaminen suostumalla eläinaktivistien vaatimuksiin ei taida ihan äkkiä mennä läpi.

Pulujen puolustajat  järjestäytyneitä
 

Ranskalaisilla on tapana vastustaa hanakasti kaikkea mitä hallinnossa keksitään. Tässäkin tapauksessa  nizzalaiset  pulujen ystävät  nousivat nopeasti barrikadeille ja ensi töikseen perustivat puluasialle oman facebook-tilin.  He keräsivät myös kirurgista sterilointia vastustavan adressin, joka luovutettiin kaupungille. Pulufb:ssä on useita videoita pulujen puolustajien  auttamistoimista  ja kuvia vammautuneista puluista. Videoilla esiintyvät puluaktivistit ovat fiksun oloisia,  kenties saman sorttista väkeä kuin esimerkiksi kissojen suojelijat meillä Suomessa. 

Pulufacebookissa myös etsitään  ihmisiä, jotka voisivat ottaa  hoitaakseen  hoivaa tarvitsevia lintuja. Toisaalla netissä kerätään rahaa sairaiden pulujen hoitoihin, lääkkeisiin  ja juristeja varten. Pulufb:ssa onkin monia viestejä siitä kun kirjoittaja on vienyt vammaisen pulun eläinlääkäriin. Ehkä juristeja tarvitaan kun haastetaan oikeuteen eläinsuojelurikoksista. Parhaillaan muuten Carcassonnessa on meneillään näyttelykin pulujen suojelemisen edistämiseksi. 
  
Tietenkään pulujen oikeuksien suojelijat eivät ole koko kansan vastarintaliike, mutta kuitenkin muutaman tuhannen ihmisen porukka. Ehdoton enemmistö pulujen puolustajista on naisia. Ilmeisesti protestointi on tuottanutkin jonkinlaista tulosta eikä sterilointia ole vielä aloitettu. Puluaktivistien kotkotukset menevät ehkä helpommin läpi byrokratian rattaissa kuin tuotantoeläinten kidutusta vastustavien vaatimukset.

Kotosuomesta meiltä puuttuu  pulufacebook-tili kuten puluaktivistitkin. Täällä napapiirin tuntumassa pulut nähdään pikemminkin vain haittaeläimina, jotka voivat levittää ties mitä tauteja.  Kun hakee netistä tietoa puluista suomeksi, anti on poikkeuksetta aika puluvihamielistä tähän tyyliin: pulut riesana, pulujen häätö, pulujen karkotus, miten päästä eroon puluista, pulujen tuholaistorjunta, pulujen ampuminen parkkiluolassa onnistui, pulujen tappaminen, jne. Puluista ei juurikaan löydy muunlaisia tekstejä, mutta ’kyyhkysharrastuksesta’ on joitakin positiivissävyisiä sivuja tarjolla. 

Toki pulujen hävitys ei ole vierasta  Rivierallakaan. Homman voi halutessaan antaa ammattilaisten hoidettavaksi. Samoin ranskalaisillekin on netissä tarjolla pulunpoistoniksejä, mutta pulujen tappamista tai myrkyttämistä ei niissä ehdoteta. Sen sijaan ranskalaisten pulukeskustelijoitten joukossa on usein niitä outolintuja, jotka ihmettelevät, miksi ihmeessä tällaisia puolikesyjä lintuja pitäisi hävittää. Onhan niin ihanaa seurata, kun parvekkeella on pesä ja linnunpoikaisia. Se on ihan luonnollista ja sitä paitsi pulut tuovat onnea.



Ruokkijoita riittää

Meillä Helsingissä ei puluilla taida olla muita ystäviä kuin ehkä muutama  ’höpsähtänyt mummo’, joka käy pikku pussukka mukanaan sirottelemassa linnuille leiväntähteensä jossain puistonnurkalla. Nizzalaiset pulunruokkijat ovat toista maata. He ovat nuorempaa ja reippaampaa sorttia. Heille ei pikku pussukka ole mikään vaihtoehto. 

Kerran satuttiin paikalle kun valtava puluparvi lehahti  istumaan sähkölangalle erään puiston portilla. Pian siihen kurvasi pieni henkilöauto, josta hyppäsi ulos keski-ikäinen nainen. Hän huiskautti reilunkokoisen ämpärillisen apetta pusikkoon ja kaasutti äkkiä tiehensä. Pulut selvästikin osasivat odottaa häntä. Samanlaisia tapauksia on nähty muutaman kerran. Veikkaan, että näillä lintujen ruokkijatädeillä on laaja ystävärinki myös  nizzalaisissa rotta- ja hiiripiireissä.

Pulunruokkijoita näkee myös kerrostaloissa, Rivieralla siis. Yllättävää kyllä, taloyhtiössämme, jossa on miltei kaikki elämä kielletty parvekkeella (ks. edellinen postaus), ei ole kielletty pulujen ruokintaa. Pulunruokkijoita löytyykin sekä  meidän  taloyhtiöstämme että kadun toiselta puolelta. Siksi lintuja parveileekin koko ajan lähitienoon puissa ja parvekkeemme  kaiteella. Pulut ovat niin kesyjä, etteivät ole moksiskaan vaikka joku menee parvekkeelle. Pikemminkin ne tulevat kärkkymään kaiteelle varsinkin, jos huomaavat, että parvekkeella syödään. Niitä voisi pyydystää pelkin käsin, sillä ne mokomat eivät tahdo lähteä kulumallakaan vaikka kuinka huitoisi.  





Ranskalaispulu tutkistelee oppikirjaa, jonka nimi on
O
pi kakkimaan jalankulkijoiden päälle vain 12 tunnissa (lähde: uncyclomedia commons) 


Ylläoleva kuva todistaa, etteivät kaikki ranskiksetkaan vähättele puluongelmaa. Ilmeisesti Ranskassakin terveyteen ja yleiseen hygieniaan liittyvä lainsäädäntö kieltää pulujen ruokinnan. Vaan niinhän kielletään myös koirien  kakkaroiden jättäminen kadulle.  Siitä kai on vaarana saada sakotkin, mutta onko kukaan koskaan kuullut kenestäkään ranskalaisesta tai suomalaisesta, jolle olisi oikeasti annettu sakot tällaisesta? Nizzassa näyttää lisäksi olevan sääntönä, että mitä isompi läjä, sitä keskemmällä se on vilkasliikenteistä jalkakäytävää.

Muuten – sanalla pigeon on ranskan kielessä myös puhekielinen merkitys, joka tarkoittaa ääliötä. Ovatko pulunsuojelijat itsekin pigeons? Yritin löytää pulukysymykseen ymmärrettäviä vastauksia googlaamalla ranskalaisilla sivustoilla. Sieltä löytyikin mielenkiintoisia juttuja, joista lisää seuraavassa blogissa.  


Kommentit

  1. Voi tavaton tuota ranskisten maailmankatsomusta. Tässä pieni oma tarina: Asuttiin lasten kanssa ylimmässä kerroksessa ja pulut pesivät parvekkeen yläpuolella. Kissa nappasi pulun kynsiinsä parvekkella. Minä huusin ja kiljuin ja ajoin kissan sisälle, itse perässä ja suljin oven jälkeeni. Hysteerisenä komensin poikaa, että mene ja tapa se kärsivä pulu. ( niin kuin 14v ois tienny miten se tehdään) Poika meni ja tuli ja sanoi: Ei sitä tarvitse tappaa. Sen pää jäi oven väliin, kun tulit sisälle.

    VastaaPoista
  2. Hauska traaginen tarina sulla! Eikö vain ranskikset olekin mielenkiintoista ja kivaa porukkaa! Asenteet ovat usein virkistävän erilaisia. Aina niitä ei ole helppo ymmärtää kuten nyt tämä pulujen höösääminen. Mutta paljon on sellaistakin, josta voisimme ottaa oppia.

    VastaaPoista
  3. Tämä tuli sähköpostilla, kun kommentoija ei monista yrityksistä huolimatta onnistunut sen lähetyksessä. Mutta ansaitsee päästä tähän:
    Pulu on päässyt paikallisten herkkuravintoloiden listoille. Suosittelen on tosi herkullista. Kannattaa Tuula kokeilla kun sitä on helppo metsästää sieltä pusikosta, missä niitä syötetään. Eksoottisin pulukokemukseni on Les Arcsista vanhan linnaravintolan terassilta, missä pulut pesivät vanhoissa muureissa - sen huomasin vasta tilauksen jälkeen. Prosessi on tehokas kokin kannalta ja asiakas saa taatusti tuoretta.

    Gourmet-terveisin, Liisa

    VastaaPoista
  4. Nyt vasta Liisan kommentista välähti, että ehkäpä se pulunruokkija tosiaan kypsyttelikin itselleen pulskaa pulupaistia syöttämällä niille sopivaa ravintoa. Samoinhan maaseudullakin ruokitaan kyyhkyjä että olisivat mahdollisimman makoisia kun alkaa metsästyskausi.

    VastaaPoista
  5. Tässä taas on kyse siitä, että ihmisen ei itse tarvitse tappaa mitään elävää. Minulla asenne muuttui, kun näin pulun, eli KYYHKYSEN, joka on mitä kaunein eläin. Ja se katsoi, yritti pysyä hereillä, horjui ja kuoli talvipakkasella. Olen järkevä ihminen, mutta se teki pahaa seurata sitä viime minuutit. Tekeekö kaupunki, betoniseinät, säännöt ihmisistä täysin vieraantuneita siitä miltä asiat tuntuvat. Hyväksyin että muut eläimet popsivat ne, mutta en hyväksi suomessa pakkasessa kärsiviä lintuja, jotka tänne ovat alunperinkin levinneet vain ihmisten lemmikkeinä, ne eivät siis kuulu tänne ja kestä pakkasia, eivät saa ruokaa! ne kuuluvat etelän kalliolle asumaan. Lakka ja streilisaatio on oikeasti ihan yhtä järkevää kuin kulkukoirienkin kohdalla, se on vastuuta eläimistä, jos ne halutaa pitää täällä pohjolassa inhimillisesti. Kyyhkyset ovat älykkäitä, vetävät veroja kädellisiiin uutisLinkki:http://yle.fi/uutiset/3-9185368 ja sodassa kyyhkyset pelastivat ihmishenkiä. Mitä ihminen ei siis millään halua muistaa. Haluan siis järkevää ja vastuullista eläinten suojelua. Linnut ansaitsevat sen.vai onko ihmiset unohtaneet että linnut syövät peltojen tuhoeläimiä, jolloin emme tarvtse myrkkyjä.

    VastaaPoista
  6. http://www.hs.fi/tiede/art-2000002867433.html
    uutinen pulu tunnistaa syövän yhtä hyvin kuin patologi!
    mistä lähtien ihminen on ottanut oikeudekseen olla luomakunnan viisain. ja mistä lähtien ihminen ensimmäisenä haluaa poistaa eläimiä, se on hassua, kun luonto pärjää ilman ihmistä mutta ei toisinpäin. asioilla on hyvä olla kohtuus, tai kontrolli, ja ymmärrän että kaupnkikaan ei voi ehkä ruokkia 200 pulua, tai jopa tuhansia, joten sen vuoksi ne pitääkin laittaa lakkaan, ja ne voivat siellä hyvin. Kyyhkyset uivat mielellään, ja se on oikeasti todella söpöä katseltavaa. eivät ne levitä tauteja, jos näin olisi oikeasti, niin olisi jo toimittu. fakta on eri asia kuin todelisuus. harmittaa enemmän se että viattomat luontokappaleet kärsivät ihmisten saamattomuudesta. ei siinä nyt ainakaan ole järekä, että annetaan niiden lisääntyä, ja sitte lisitään niitä. se on inhimillsempää että munat kerätään, ja homma on junkun tahon vastuulla.

    VastaaPoista
  7. Heli-Maija Heikkinen kirjoittaa elävästi kuinka yksi kyyhky pelastaa venäläisten puolelle mottiin jääneen kokonaisen suomalaisen sotilasjoukon.

    Merivoimilla oli koulutettuja kyyhkyjä ja kyyhkylakka vielä 1940-luvun puolivälissä Helsingin rannikolla.


    Pataljoona taisteli saarrettuna, kärsi niin omien tykistöiskuista kuin vihollisenkin. Joukot hupenivat lopulta parin joukkueen vahvuiseksi ja epätoivo ruuan ja ammuksien lähetessä loppuaan oli suuri.
    Kaikki viestiyhteydet olivat vioittuneet ja tuhoutuneet, ainoata viestivälinettä edustivat joukon seitsemän viestikyyhkystä.!!!!
    New Yorkista kotoisin oleva viestimies Omer Richards oli saanut tehtäväkseen kantaa seitsemän kyyhkysen kuljetuskoria. Hän sai pataljoonan komentajalta viestilappuja kaksi kappaletta ja lähetti linnut matkaan, kohti kotilakkaansa.
    Seuraavana päivänä lähetettiin, nyt vain yksi kyyhkynen, apua ei kuulunut.
    Uudet kyyhkyset lähetettiin seuraavana päivänä, ilman tulosta.
    Seuraavana päivänä majuri Whittlesey, komentaja kutsui luokseen kyyhkyshäkin hoitajan. Oli jäljellä enää yksi kyyhkynen nimeltään Cher Ami, Rakas Ystävä.
    Sanoma kiinnitettiin kyyhkysen jalkaan ja sanomassa luki; Olemme suuntaan 276,4 Ckartan koordinaatit) kulkevan tien varrella.Oma tykistö ampuu keskitystä suoraan meihin. Taivaan tähden, lopettakaa se.
    Omer Richards otti linnun käteensä ja heitti sen ilmaan. Se kierteli kaikkien nähden ylöspäin- ja istui läheisen murtuneen puun haaraan.
    Miehet huusivat ja kiljuivat karkoittaakseen linnun, viimein onnistuen. Cher Ami lehahti lentoon ja suunnisti kohti kotiaan.
    Saksalaiset havaitsivat linnun ja arvasivat sen viestinviejäksi. Mauserit paukkuivat yhteislaukauksina ja lintu otti suunnan etelään.
    Kun Cher Ami lopulta pääsi divisioonan kyyhkyslakkaan, sen toinen jalka oli ammuttu pois, se oli menettänyt toisen silmänsä ja rintalasta oli murtunut. Viesti oli kuitenkin koskematon ja tykistötulitus lopetettiin välittömästi. Tämä kaikki senvuoksi, että lintu oli pyrkinyt sitkeästi kotiin ja näin tärkeä viesti meni perille.
    Teostaan Cher Ami palkittiin ansioristillä ja eläkkeellä. Kuoltuaan se täytettiin ja sijoitettiin Smithsonian Instituoniin.
    Edelläkirjoitettu perustuu dokumenttiaineistoon nimeltään: "I-maailmansodan etulinjassa."
    Alkuteos:"World War I. Suomentaneet; Kaj Green, Heikki Karvonen ja Juhani Pietiläinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa seuraavassa, 25.3.2016 päivätyssä blogissani onkin kuva Cher Amista ja hänen saamastaan mitalista.

      Poista

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita.

Suositut tekstit