Isojen poikien hiekkalaatikkoleikkejä Nizzassa



Pari kuukautta sitten Le Rayllä näytti tältä 

Menneenä syksynä seurattiin silmä tarkkana läheisen Le Rayn ekokorttelityömaan kehitystä. Vuotta aikaisemmin Le Rayn iso betonista rakennettu jalkapallokatsomo oli murskattu maan tasalle. Alueen siistiminen alkoi saman tien.  Kun keväällä palattiin paikkakunnalle, hieman yllätti, että edelleenkään ei oltu päästy itse asiaan, vaan purkujätteiden siivoaminen oli yhä meneillään.

Valkeassa työmaaparakissa on peräti kolme kerrosta.

Oli sinne kuitenkin maaliskuussa ilmestynyt jo työmaakoppi - paljon suomalaisia työmaakoppeja hienompi, kolmikerroksinen valkea pömpeli. Kuten ranskalaisilla uudisrakennustyömailla usein on, täälläkin on työmaakopin yhteydessä edustava myyntitoimisto. Alueelle rakennettavien asuntojen markkinointi oli jo käynnissä. Piipahdimme sisään toimistoon.  Siellä oli erittäin havainnollinen ja hieno interaktiivinen videoesitys alueesta. Mukaan sai myös paperisen esitteen, jossa oli perustietoa alueesta.

Kuulemma suuri osa asunnoista oli myyty jo keväällä. Sijoittajat olivat vieneet parhaat päältä. Mutta vielä nytkin riittää  paljon myytävää. Eikä ihme. Rakennusprojekti valmistuu vasta vuonna 2021 eli rakentaminen kestää reilut kolme vuotta. Kaikki tuskin voivat näin varhaisessa vaiheessa sitoutuakaan rakenteilla olevaan asuntoon. Onhan nähty, että aikataulut ovat korkeintaan suuntaa-antavia. Tässäkin projektissa on jo ollut joustoa vuosi, pari alkuperäiseen aikatauluun verrattuna.

Enää ei juurikaan hehkuteta sitä, että kyseessä olisi ekokortteli. Ideasta on jonkin verran tingitty: ajan mittaan on sekä lisätty rakennettavien asuntojen määrää että vähennetty puistoaluetta. Viherrykseen varatusta alueesta oli viime vuonna uhrattu kolmannes jalkapallokentän hyväksi, vaikka ensimmäisissä suunnitelmissa jalkapallokenttä oli tarkoitus tehdä muualle kuin tähän kortteliin. Itse rakennusten ulkonäkö on suunnitelmissa kuitenkin entisenlainen viherryksineen ja puurakenteineen.

Hiljaa hyvä tulee

Jo viime keväänä varsinaisen työmaan oltua käynnissä useita kuukausia ihmetytti, että tällä kolmen hehtaarin kokoisella alueella näytti olevan töissä vain muutama mies. Vaikutti siltä, ettei siellä paljon muuta tapahdu kuin upotetaan maahan joitakin isoja valkoisia putkia. Lisäksi kaivinkoneet siirtelivät hiekkakasoja.



Valkoisia isoja putkia upotetaan maahan. Viemäreitä? 

Syksyllä  tilanne näytti lähes samalta.  Verrattuna samaan aikaan Helsingin Konepajalla ja Pasilan Triplassa tapahtuvaan nopeatempoiseen rakentamiseen Le Rayllä ei näkynyt samassa suhteessa työmiehiä.  Kyseessä on kuitenkin yksi paikkakunnan merkittävimmistä urakoitsijoista, Vinci,  vastaavasti kuin Helsingissä YIT.

Vielä syksylläkin siirreltiin Le Raylla maata valtavasta kasasta toiseen samaan tapaan kuin lapset leikkivät hiekkalaatikolla. Välillä kipattiin jotain kuorma-auton lavalle ja vietiin pois. Kenties käynnissä oli jonkinlainen maa-aineksen lajittelu. Näytti tulevan karkeampaa kasaa ja hienompirakenteista. Ehkä niitä käytetään rakentamiseen. Jotain betonimuurin pätkiä oli jo kuitenkin ehditty johonkin valaakin ja paikalla oli betonimylly, joka pyöri silloin tällöin.

Todella jännittävää oli seurata, miten 7-kerroksisia kerrostaloja korkeampia nostureita kyhättiin pala palalta kokoon loka-marraskuun vaihteessa. Pari miestä keikkui yläilmoissa ja varmisti, että osat loksahtavat paikoilleen. Nostureista tulikin hienot: niissä on Ranskan lipun värit.  

Ensin pystytettiin nosturin sininen pystyosa, jonka päälle nostettiin kuljettajan koppi. 



Sitten alettiin  koota vaakatasossa olevia osia.


Nosturi on valmis!
Ihan rapakuntoisilla ei ole asiaa nosturinkuljettajaksi, sillä päästäkseen koppiinsa
kuljettaja joutuu kiipeämään sinisen pylvään sisällä olevat portaat perille saakka. 

Maallikkotarkkailijana veikkaan, että tuo valtavien hiekkavuorien lajittelu – jos se nyt sitä oli – jatkuu tänäkin päivänä.  Odotan jännityksellä,  ovatko kasat hävinneet huhtikuuhun mennessä, kun seuraavan kerran pääsemme niitä näkemään.  

Se on tullut selväksi, että tällä rakennustyömaalla ei ainakaan hosuta. Jos aikataulu muuttuu, valmistumisaika korkeintaan lykkääntyy. Ehkäpä Ranskassa rakennetaan huomattavasti hitaammin ja hartaammin pienemmällä porukalla kuin Suomessa, jossa rakennetaan lyhyemmässä ajassa tehokkaasti isommalla porukalla?

Erilaista rakentamista 

Le Rayn  projektissa alueen jalkapallohistoria on keskeisesti mukana. Jalkapallointoilijoiden iloksi paikalle jätetään kappale paikalta puretun legendaarisen stadionin katsomoa sekä lipunmyyntikoju. Yksi entisen jalkapallokentän korkea valaistuspylväskin näytti vielä marraskuussa sojottavan tukevasti paikoillaan.  Alueen historian ohella on mietitty  rakentamisen ekologisuutta ja biodiversiteettiä.

Pohjapiirroksista ilmenee, että rakennusten suunnitteluajattelu poikkeaa suomalaisesta.  Siinä missä suomalaiset välttävät asunnoissa käytäviä ranskalaiset luultavasti  pitävät niitä tarpeellisina. Isoimmissa, kuitenkin vain 99 m2:n asunnoissa on olohuone-avokeittiö erillisenä tilanaan ja makuuhuoneet erikseen omalla käytävällään. Eteiskäytävästä on kulku jokaiseen makuuhuoneeseen ja oleskelutilat ovat käytävän oven toisella puolen. Ovien määrässäkään ei kitsastella.

Isoimmissa asunnoissa on parin kylppärin lisäksi erillinen wc, jossa ei näy Suomessa itsestään selvää käsienpesulavuaaria. Suomessa vastaavan kokoisessa asunnossa tyydyttäisiin ehkä vain  kahteen kylppäriin. 

Saunoistahan ranskalaiset eivät ymmärrä mitään eikä niihin tuhlata neliöitä. Onneksi Suomessakin on kerrostalojen koppisaunainnostus jo vähenemään päin. Ainakaan pieniin yksiöihin ei meilläkään enää näköjään rakenneta saunakoppeja kuten vielä vuosituhannen vaihteessa.  

Erona suomalaiseen rakentamiseen on Le Raylla lisäksi se, että vaikkei kyse ole ökyrakentamisesta, rakennusten ulkonäköön kiinnitetään meikäläistä enemmän huomiota. Ekorakentamiseen erikoistuneen arvostetun arkkitehdin Edouard Francoisin  kädenjälki näkyy julkisivuissa, joissa käytetään runsaasti puuta. Rakennukset ovat yksilöllisen näköisiä ja keskenään erilaisia.

Viheralueisiinkin panostetaan. Niiden suunnittelusta vastaa maisemasuunnittelutoimisto  La Compagnie du Paysage.   Alueelle on luvassa runsaasti kasvillisuutta, joskin suunnitelmiin ilmestynyt jalkapallokenttä hotkaisi huomattavan osan istutusten alkuperäisestä määrästä, ehkä aiemmin mainostetun mäntymetsän alueen. Mutta mahtuu viheralueelle edelleenkin myös oleskelutiloja, puita ja pensaita ja muita istutuksia. Kuvissa alueelle on maalailtu muiden etelän puiden ohella palmujakin. Mutta uskalletaanko niitä enää istuttaa, kun tuholainen on viime vuosina tappanut huomattavan osan Rivieran palmuista?     

Suomessa viherseinien rakentaminen kerrostaloihin tuskin on ainakaan lähitulevaisuudessa näköpiirissä. Viherkatoista tosin jo puhutaan, mutta lieköpä niitä toteutettu montakaan. Le Rayn kerrostalojen katoille tulee jonkinlaisia kattopuutarhoja ja asukkaille tarkoitettuja viljelypalstoja. Toivottavasti Nizzassa rakentaja hallitsee niiden vesieristystekniikan.

Entä tuleeko asuintaloihin todellakin aiemmin kaavailtuja koloja liskoille ja lepakoille? Uskallan epäillä, että ainakin lepakkoluolat saatetaan unohtaa valmiista rakennuksista.

Vielä ehtii ostoksille

Joskin asuntojen kauppa Le Rayllä on käynyt mukavasti, riittää siellä edelleen myös ostettavaa.  Tällä hetkellä on tarjolla vielä kaksi yksiötä. Meikäläisin silmin esim. 20 neliön yksiö vaikuttaa varsin epäkäytännölliseltä. Puolet pinta-alasta menee eteiseen ja kylppäriin, puolet jää huoneen ja keittotilan käyttöön. Studion omistajaksi pääsee 150 000 eurolla.  

Isoimmista 4 ja 5 huoneen asunnoista on samoin enää vain pari vapaana. Sen sijaan kaksioita ja kolmioita on tarjolla kaikkiaan viitisenkymmentä. 99 neliön kokoisen 5 huoneen asunnon saa omakseen 576 000 eurolla, mikä on nizzalaisittain melko kohtuullinen uuden asunnon hinta, kyseessä kun ei ole mikään paikallinen Kaivopuisto vaan pikemminkin Pikku Huopalahden vastine.

Vaikka korttelista ei ole tarkoitus tehdä mitään hienoa luksusaluetta, ei olisi ihme, jos siitä kuitenkin tulisi jonkinlainen uusi nähtävyys Pohjois-Nizzaan.  Edustaahan se uutta ajattelua ja poikkeaa totutusta normirakentamisesta. 

Pohjois-Nizzan apulaiskaupunginjohtajaa haastateltiin hiljattain facebookissa alueen kehittämisestä. Hän näyttää olevan ylpeä le Raysta jota nimittää edelleen ekokortteliksi. 

Samanhenkistä ekoilua on nähtävissä myös Nizzan länsilaidalle nousevassa ekolaaksossa, jonne valmistuu  toimistotiloja asuinkerrostalojen ohella. Kriitikoitten mielestä alueen ekoaspekti on kyseenalainen ottaen huomioon sen betonimäärään mitä alueelle tulee. Suunnitelmissa näkyy silti toimisto- ja asuinrakennuksissa mielenkiintoisia yksityiskohtia eikä viherrystäkään ole unohdettu. Hieman käyp katteeks kun Triplasta ja Pasilan asemasta ei hakemallakaan löydy mitään silmänruokaa ja viherajattelukin lienee jokseenkin olematonta nizzalaisiin hankkeisiin verrattuna. 

Asukkaita kuullaan

Le Rayn suunnitteluvaiheessa kyseltiin kansalaisten mielipiteitä siitä, mitä alueelle pitäisi rakentaa. Ensi maanantaina kello 14.30 on nizzalaisilla jälleen tilaisuus tulla kuulemaan ja keskustelemaan asiasta.  
Osoite on Salle de Spectacle - La Tour Gorbella, 65, Boulevard Gorbella - 06100 Nice (Raitiovaunulla Le Rayn pysäkille).  

Lue lisää
maisemasuunnittelijoitten sivut http://www.compagniedupaysage.com/projects/le-parc-du-ray/

Kommentit

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita.

Suositut tekstit