Keltaisen kullan lähteellä
Kuvia klikkaamalla ne saa näkyviin isommassa koossa
Nizzan ainoa mylly
1800-luvun puolivälissä oliviiöljyn tuotanto oli tärkeä elinkeino täällä päin. Alueeen 163 kunnasta 104:ssä kasvatettiin oliivia ja tarjolla oli 99 eri merkkistä öljyä. Öljymyllyjä alueella oli 403, pelkästään Nizzassa 138. Edellinen taloyhtiömmekin Länsi-Nizzan Fabronissa oli rakennettu oliivitarhan paikalle. Samoin nykyisen, Pohjois-Nizzan Le Rayn alueella sijaitsevan tonttimme naapurissa on ollut oliivitarha ja toisella puolella viinitarha. Kivenheiton päässä portistamme on edelleen nähtävissä vanhan öljymyllyn jäänteitä Rue Charles Baudelairen varrella.
Aikoinaan Nizzan alue oli maailmanlaajuisesti merkittävä
oliiviöljyn viejä. Alueella tuotettiin 25 miljoonaa kiloa öljyä vuosittain. Nyttemmin
muut maat ovat valloittaneet valta-aseman ruokaöljymarkkinoilla.
Nizzan oliivi on oma lajinsa, toiselta nimeltään Cailletier.
Tätä lajia on suurin osa alueen oliiveista. Nämä oliivit ovat pienikokoisia ja
miedon makuisia. Näitä oliiveja myydään myös suolattuina. Ne tunnistaa siitä,
että purkissa lukee niiden olevan Nizzan oliiveja. Yleensä niissä on kivet mukana. Nizzan oliiveista puristetun öljyn maku on pehmeä, sitä miedompi mitä aikaisemmin sato korjataan.
Kuulimme, että Alziarilla on 6000 oliivipuuta. Viime vuonna valmistui myös uusi tuotantolaitos vastaamaan kasvavaan kysyntään. Täällä ollaan myös siirtymässä biologiseen tuotantoon.
Alziari tunnetaan siitä, että se käyttää myös muualta tuotuja
oliiveja öljyissään saadakseen aikaan erilaisia makuja. Myllyllä oli mielenkiintoista nähdä, miten loppujen lopuksi yksinkertaisesti öljyä puristetaan. Puristamisessa on eri vaiheita ja se kestää kaikkineen muutaman tunnin.
Aluksi oliivit kipataan sammioon, jossa ne murskataan pyörivän myllynkiven alla.
Ensimmäisen puristuksen tuotos saadaan veden avulla pintaan ja siitä siivilöidään vielä oliivimursketta pois.
Näillä lastoilla erotellaan öljyä oliivimurskeesta.
Alziarilla on kolme isoa sammiota joissa on iso myllynkivi, joka murskaa oliivit. Litraan oliiviöljyä tarvitaan jopa 6 kiloa oliiveja.
Minkä pienenä oppii sen vanhana taitaa. Tämä perhe oli tullut puristamaan Alziarin myllylle öljyä omista oliiveistaan. Tälle pienokaiselle oppi tulee kirjaimellisesti jo äidinmaidossa.
Öljyntekijöiden taukopaikka. Näillä mennään: patonkia tuoreena ja paahdettuna, tuoretta oliiviöljyä, tapenadea ja luonnollisesti punaviiniä sekä vettä. Vai testataanko tässä ehkä tuotetta? Lautasella on myös Nizzan oliiveja, kenties suolattuja. Tuoreina oliivit maistuvat kitkerälle.
Tämä ukko - vieux papou - naureskeli lavuaarin vieressä. Patsaassa oli tämän vuoden vuosiluku. Ehkä hän pääsee jouluna jouluseimeen. Niissä näkee tämän tapaisia hahmojakin.
Alziarin puodista löytyy monipuolinen valikoima oliivituotteita.
Saimme asiantuntevaa opastusta tältä rouvalta. Lisäksi nähtiin havainnollinen video
oliiviöljyn valmistamisesta ja saatiin maistella eri öljyjä. Maku vaihtelee riippuen paitsi maaperästä missä oliivi on kasvanut myös satokauden kuivuudesta ja siitä, mihin aikaan sato on korjattu. Alkusyksyn oliiveista tehty öljy on miedomman makuista kuin tammikuussa poimituista. Kuivan kesän oliiveista saadaan voimakkaamman makuista öljyä kuin kuin sadekesän oliiveista. Maistoimme myös valmiiksi maustettuja öljyjä makuina mm. vanilja, sahrami, sitruuna, minttu, appelsiini, piment. Hienoja makuja!
Oliivitahnoja on monenlaisia.
Öljyjä on pakattu sekä metallisiin että lasisiin astioihin, joita koristavat Alziarin logot.
Alziarin kauniita esiliinoja ja pyyhkeitä
Oliivia käytetään myös saippuoitten raaka-aineena. Koko puoti tuoksuikin vienosti näille saippuoille.
Oliivipuu on kovaa ja kestävää. Siitä tehdäänkin monenlaisia pikkuesineitä ruokailuun ja ruuanlaittoon. Oliivikuvio on suosittu aihe myös provencelaisessa keramiikassa, kuten näissä astioissa.
Seinällä roikkui iso vanha puukirstu, jonka kyltissä komeili myllyn nimi. Emme tulleet kysyneeksi kirstun päälllä olevan, vanhalta kypärältä näyttävän esineen tarinaa. Epäilemättä liittyi myllyn aiempiin omistajiin.
Vasemmalla punaisia ¨haravoita¨ joilla riivitään oliivit irti puusta. Kuvassa hymyilee luultavasti itse oliiviöljytehtailija punotussa korissa. Näitä koreja täytetään oliivimurskeella ja laitetaan monia päällekkäin. Sen jälkeen niiden päälle laitetaan painoja ja puristetaan viimeisetkin öljytipat irti oliivimössöstä. Näin saadaan kylmäpuristettua öljyä. Mössöstä saadaan tahnaa.
Oliivien kivetkin hyödynnetään. Kuulimme, että niillä lämmitetään myllyrakennus.
Ei ihme, että oliivipuu on ikuisen elämän vertauskuva. Puu voi elää
1000-vuotiaaksi. Usein näkee Nice Matinissa ilmoituksia, joissa myydään monisataavuotiaita
oliivipuita, mikä suomalaisesta näyttää ensilukemalta painovirheeltä. Oliivin oksa symboloi myös vaurautta, kunniaa
ja rauhaa. Se on mm. YK:n lipussa maapallon ympärillä. Öljyäkin on
pidetty pyhänä antiikin aikana.
Boulevard de la Madeleine. Oliivimylly on rakennettu tämän, nykyisin vaatimattoman puron äärelle. Siihen aikaan kun Alziarin mylly perustettiin vettä virtasi niin paljon, että siitä saatiin vesivoimaa myllyn tarpeisiin. Vasta 1900-luvun alkupuolella myllyyn saatin sähkövoimaa.
Myllyn tunnistaa tästä kyltistä. Rakennus ei ole ulospäin kovinkaan suuren näköinen.
Huomattavasti paremmin tunnetaan Alziarin vanhassa kaupungissa oleva myymälä, viehko paikka sekin.
Ensi lauantaina avoimet ovet
Ensi lauantaina Alpes Maritimesin alueen öljymyllyillä on avoimet ovet, jolloin pääsee myös maistamaan eri laatuja. Alziarin mylly on avoinna klo 9-16.
http://kolinaakoromandelista.blogspot.com/
Lue lisää
https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%96ljypuu
https://www.lemonde.fr/vous/article/2006/05/24/l-huile-d-olive-un-or-jaune_775460_3238.html
https://www.pommiers.com/moulin/moulin-alpes-maritimes.htm
http://freeriders2.over-blog.com/article-histoire-de-l-olivier-nicois-113457208.html
https://www.facebook.com/nicolasalziari/videos/10154771870661017/
Lue lisää
https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%96ljypuu
https://www.lemonde.fr/vous/article/2006/05/24/l-huile-d-olive-un-or-jaune_775460_3238.html
https://www.pommiers.com/moulin/moulin-alpes-maritimes.htm
http://freeriders2.over-blog.com/article-histoire-de-l-olivier-nicois-113457208.html
https://www.facebook.com/nicolasalziari/videos/10154771870661017/
Myllylle ja siellä olevaan myymälään pääsee helposti tram 2:lla + M6-bussilla. Tai Provencen paikallisjunalla ja jäämällä La Madeleinen pysäkillä pois.
VastaaPoistaAdresse : 318 Boulevard de la Madeleine , 06000 Nice (France)
contact : 04 93 44 45 12
L'accès au moulin est possible avec le Tram ligne 2 + bus 6M (terminus de la madeleine)+ 200m de marche
ou
Chemin de fer de provence, arrêt La Madeleine + 300 m de marche.