Ruhtinaan blinit
Mikäli ravintoloitten mainoksiin on uskominen, parhaillaan on meneillään blinikausi.
Wikipedian mukaan Blini on venäläinen suolainen ohukainen,
johon käytetään yleensä vehnäjauhoja ja tattarijauhoja. Pakanallisina aikoina blinit oli omistettu
slaavien auringonjumala Jarilolle. Venäjän
ulkopuolella blini tarkoittaa hapatetusta hiivataikinasta tehtyjä ohukaisia.
Niiden kanssa nautitaan voisulaa, smetanaa tai kermaviiliä, hienonnettua
sipulia sekä mätiä tai kaviaaria. Yksi versio blineistä on perunablinit: blinit täytetään perunamuusilla, kääritään
rullalle ja paistetaan rasvassa.
Tuskin olisin kiinnittänyt huomiota blinikauteen,
ellei näihin lättyihin liitettäisi usein nimeä Demidoff. Viikko sitten etsiskellessäni pitkästä aikaa
tietoa taloyhtiömme tontilla sijainneen Villa Demidoffin omistajasta, ruudulle pompsahti 'Blini Demidoff'. Aiemmissa
hauissa sellaista ei mielestäni näkynyt. Kenties
osuma näkyi nyt siksi, että asia
on ajankohtainen ja blineistä varmaankin googlaillaan muutenkin.
Ruhtinas Anatoli Demidoff |
Se Demidoff, jolle bliniresepti mitä todennäköisimmin on
omistettu, oli tunnettu herkkusuu, Anatoli Nikolajevitch Demidoff (1812-1870).
Hän oli upporikas venäläisruhtinas, joka asui enimmäkseen Pariisissa ja
Italiassa. Mies on jäänyt historiaan myös kirjoittamansa teoksen Voyage dans la Russie méridionale et la Crimée ansiosta. Se kertoo
Demidoffin järjestämästä laajasta tutkimusmatkasta Venäjän halki. Ruhtinas tunnettiin lisäksi mm. upeasta taidekokoelmastaan. Hänestä tuli italialaisen San Donaton ruhtinas kun hän peri
isältään tämän rakennuttaman Villa Demidoffin, toiselta nimeltään Villa San
Donaton.
Tämä mahtava Anatolin perintöpalatsi valmistui 1827 |
Anatolin veli Paul (Pavel) Nikolajevitch (1798-1840 ) puolestaan oli se tsaarin hovijahtimestari,
jonka kanssa suomalainen, kauneudestaan tunnettu hovineiti Aurora
Stjernvall (1808-1902) solmi avioliiton vuonna 1836. Auroralla ja Pavelilla oli yksi lapsi, poika Paul (Pavel) Pavlovitch (1839-1885). Hän oli vain puolen vuoden ikäinen isänsä
kuollessa. Sittemmin Aurora vielä avioitui kapteeni Andrei Karamzinin kanssa.
Aurora Karamzinista kertovissa lähteissä todetaan,
että Paul –poika aiheutti äidilleen harmaita hiuksia humputtelemalla nuorena miehenä Pariisissa Anatoli-setänsä seurassa. Herrat viettivät sen verran railakasta elämää, että mamma
Aurora katsoi parhaaksi tulla Pariisiin vahtimaan poikaansa. Ja taisipa Paul välillä käydä koettamassa onneaan Monte Carlon kasinollakin. Ehkä senkin vuoksi Auroralle myös Nizza oli tuttu.
On selvää että sen luokan raharuhtinaalla ja
herkuttelijalla kuin Anatoli oli, oli oma
kokki ellei useitakin. Demidoffin
illalliset olivat Pariisissa tärkeitä tapauksia. Siellä nähtiin vieraana huippuseurapiirejä
aina Napoleon III:a myöten.
Ruhtinaan ykköskokki oli Ferdinando Grandi . Hän omisti isännälleen keittokirjansakin, LES NOUVEAUTÉS DE LA GASTRONOMIE
PRINCIÈRE, joka ilmestyi 1866. Joidenkin reseptien nimessäkin on Demidoff. Yksi ruokalaji näkyy omistetun myös
veljenpoika Paul Demidoffille.
Grandille oli tärkeää myös se, miten annokset tarjoillaan. Kirjassa on hienoja tarjoiluideoita, joista ruhtinas varmaankin pääsi nauttimaan jatkuvasti. |
Innokkaasta selailusta huolimatta en löytänyt Grandin keittokirjasta Demidoffille omistettua blinireseptiä. Kenties se on
julkaistu Grandin toisessa
keittokirjassa. Demidoffin blinit näyttävät joka tapauksessa olleen käsite jo tuolloin ja ovat edelleenkin.
Se, että Demidoffin blinit ovat vieläkin niin tunnettuja, lienee erityisesti kaikkien ruokafriikkien kulttielokuvan Ranskalainen illallinen (Babettes
gæstebud) ansiota.
Babette on maanpaossa oleva ranskatar jonka protestanttipapin vanhapiikatyttäret ovat ottaneet hoiviinsa syrjäisessä jyllantilaiskylässä. Babette joutuu vuosikaudet kokkaamaan mautonta särvintä kapakalasta jota nautitaan ruisleivän kanssa. Mutta sitten onni potkaisee ja Babette voittaa arpajaisissa. Hän päättää käyttää koko palkintonsa siihen että tekee upean ranskalaisen illallisen kyläläisille. Hän hankkii Ranskasta ainekset ja välineet sellaiselle illalliselle, jollaista ei kylällä oltu nähty. Illallisen aikana paikallinen eversti yhtäkkiä tajuaa, että kokki on sama huippukokki, jonka herkkuja hän oli päässyt maistelemaan edellisessä elämässään Pariisissa. Illallinen tekee vieraisiin valtavan vaikutuksen ja on muutakin kuin herkuttelua: se saa ihmiset myös ymmärtämään paremmin toisiaan. Hyvä ruoka - parempi mieli.
Babette on maanpaossa oleva ranskatar jonka protestanttipapin vanhapiikatyttäret ovat ottaneet hoiviinsa syrjäisessä jyllantilaiskylässä. Babette joutuu vuosikaudet kokkaamaan mautonta särvintä kapakalasta jota nautitaan ruisleivän kanssa. Mutta sitten onni potkaisee ja Babette voittaa arpajaisissa. Hän päättää käyttää koko palkintonsa siihen että tekee upean ranskalaisen illallisen kyläläisille. Hän hankkii Ranskasta ainekset ja välineet sellaiselle illalliselle, jollaista ei kylällä oltu nähty. Illallisen aikana paikallinen eversti yhtäkkiä tajuaa, että kokki on sama huippukokki, jonka herkkuja hän oli päässyt maistelemaan edellisessä elämässään Pariisissa. Illallinen tekee vieraisiin valtavan vaikutuksen ja on muutakin kuin herkuttelua: se saa ihmiset myös ymmärtämään paremmin toisiaan. Hyvä ruoka - parempi mieli.
Yksi Babetten illallisen ruokalajeista on Demidoffin blinit. Se on myös ainoa ei-ranskalainen ruokalaji
listalla. Niiden resepti on seuraava (The Guardianin mukaan):
Blinit Demidoff
Noin 30 bliniä
Ainekset
60 g tattarijauhoa
60 g vehhäjauhoja
hyppysellinen
suolaa
hyppysellinen
sokeria
100 ml maitoa
10 g tuorehiivaa
(hätätilassa kuivahiivakin käy)
75 g hapanta kermaa
1 munankeltuainen
2 munanvalkuaista
20 g voita
Tarjoiluun
kaviaaria tai mätiä
50 g hapanta kermaa
tai smetanaa
Valmistus
1. Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa. Lämmitä
maito kädenlämpöiseksi, anna hiivan liueta siihen. Vispaa joukkoon hapan kerma
ja munankeltuainen.
2. Yhdistä ainekset ja vatkaa
perusteellisesti että sekoittuvat. Peitä kulho pyyhkeellä ja laita kohoamaan
vedottomaan paikkaan tunnin ajaksi. Taikina kohoaa miltei kaksinkertaiseksi.
3. Tunnin kuluttua vatkaa munanvalkuaiset kovaksi
vaahdoksi ja sekoita ne taikinaan. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna kohota vielä
tunnin ajan. Taikinan
pitäisi olla kevyttä ja täynnä kuplia, miltei vaahtomaista.
4. Kun taikina on kohonnut, lämmitä
puoli ruokalusikallista voita paistinpannulla. Sekoittamatta taikinaa (haluat
säilyttää osan näistä kuplista), tiputa teelusikallisia taikinasta pannulle.
Kun blinin pinta on täynnä kuplia, käännä se. Paista blinit kunnes koko taikina
on käytetty.
Tarjoile blinit lämpimänä tai
huoneenlämpöisenä. Tarjoa niiden
kanssa smetanaa ja lusikallinen
mätiä tai kaviaaaria. Ne voidaan lämmittää uudelleen uunista, mutta ovat
parhaimmillaan tuoreina.
Tässä vielä suomalaisen kokin versio, jossa
erona mm., että paistamiseen käytetty voi kirkastetaan. Veikkaanpa, että alkuperäisessäkin ohjeessa niin on ollut.
Blinien resepti näyttää kutakuinkin samalta eri bliniohjeissa. Demidoffin blinejä
niistä näyttäisi tulevan, kun lisukkeena on hienoa venäläistä kaviaaria. Nämä tunnetaan myös nimellä Blinis au caviar. Blinien kanssa Babette tarjoili ruokajuomana kuivaa Veuve Cliquot –sampanjaa. Vähempi ei ruhtinaan blineille riittäisikään.
Vaikka useita reseptejä on tarjolla myös suomen kielellä ei niistä yksikään
näytä olevan Demidoffille omistettu eikä siis ohjeissa kaviaaria näykään. Koko kansan resepteissä lisukkeeksi ehdotetaan siian tai muikun mätiä sekä smetanaa tai ranskankermaa ja silputtua
punasipulia. Valio suosittaa lisäksi kasvissyöjille lisukkeeksi sienisalaattia ja suolakurkkua.
Kotikokkaajan silmissä resepti ei vaikuta mahdottomalta, mutta nizzalaiselle kotikokille saattaa nousta haasteeksi tuo viime postauksessakin mainittu hiivan löytyminen. Joissakin resepteissä on hiivan lisäksi vielä mainittu olut. Mutta liekö helppoa löytä juuri sopivanlaista. Tattarijauhon löytäminenkään ei Nizzan leveysasteilla ole välttämättä ihan helppo nakki. Mutta ehkä sitä voi etsiä luontaistuotekaupoista.
Jos blinien paistoon ei ole kotona mahdollisuutta
eikä niitä pääse nauttimaan ravintolaankaan, laihana lohtuna voi
kokeilla supermarketin valmiiksi paistettuja
ja muoviin pakattuja blinejä. Esimerkiksi Nizzan Carrefour marketissa niitä on saatavana. Samasta hyllystä voi napata lisukkeeksi käyvän mädinkin. Venäläistä kaviaariakin kaupungista luultavasti
löytyy ainakin venäläisistä kaupoista.
Kerran meillä kokeiltiin näitä einesblinejä. Ehkä tuli nautittua
jotenkin vääräoppisesti, sillä ne eivät säväyttäneet. Eikä ruokajuomanakaan tainnut olla kuin korkeintaan Pieru (korsikalainen rosé).
Oliko näillä blineillä mitään tekemistä meidän tonttimme Villa
Demidoffin kanssa? Ainakin se oli
yhteistä, että henkilö, jolle blinit oli omistettu, omisti Demidoffin villaksi kutsutun rakennuksen, joskin Italiassa eikä Pohjois-Nizzassa. Surun murtama Paul Demidoff möi
pois San Donaton villan sen jälkeen kun hänen ensimmäinen vaimonsa oli kuollut heidän siellä asuessaan. Hän rakensi uuden villan Pratolinoon, Villa Demidoff di Pratolinon, joka edelleenkin tunnetaan Villa Demidoffin nimellä. Pratolinon puisto on kauneutensa vuoksi Firenzen lähistön tärkeä
turistinähtävyys. Sinne on yleisöllä vapaa pääsy viikonloppuisin. Paulin remontoima rakennuskin on edelleen olemassa.
Samoilla hauilla, joilla blinit löytyivät, varmistui myös, että Nizzan Villa Demidoffin omistaja ei pikku pettymyksekseni ollut Blini-Anatolin eikä siis myöskään Auroran puolison sukuhaaran lähimpiä jäseniä, mutta sukulainen kuitenkin. Heillä taisi olla yhteinen isoisän isä tai isoisän isoisä. Auroran pojan ja pojanpojan kaima
hän kylläkin oli, mutta etunimen jälkeen tulee nimi Alexandrovitch. Hänestä myöhemmin enemmän.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kommentit ovat tervetulleita.